Harta şpăgii în Maramureş

Harta şpăgii în Maramureş

Potrivit site-ului internaţional bribespot.com, care centralizează şpăgile la nivel mondial, în Maramureş s-au dat ca mită sume cuprinse între 3 lei şi 5.000 de euro. Cele mai multe sesizări, adică şapte din totalul celor zece cât se înregistrau până ieri, fac referire la şpaga dată în sistemul de învăţământ.
Maramureşul figura până ieri pe site-ul internaţional bribespot.com cu zece sesizări de dare de mită. Şapte dintre acestea vin de la Sighetu Marmaţiei, alte două de la Baia Mare şi una de la Târgu Lăpuş. Majoritatea, însă, reclamă corupţia din sistemul de învăţământ unde s-ar fi dat bani pentru promovarea examenului de Bacalaureat, pentru repartizarea într-o instituţie de învăţământ mai bună sau chiar pentru ocuparea unui post de director la o şcoală din judeţ.
„Habar n-am de acest site"
Cea mai mare sumă de bani dată mită, şi care a fost înregistrată pe acest site, este la Sighet, acolo unde o persoana a reclamat că ar fi plătit 5.000 euro preşedintelui PDL Sighetu Marmaţiei pentru un post de director la o instituţie de învăţământ. Petru Tomşa, cel care este acuzat direct, nu a putut fi contactat telefonic, ieri, de către reporterul „Adevărul". În schimb, la acuzaţiile aduse sistemului de învăţământ din judeţ a răspuns Ioan Vicsay, inspectorul şcolar general adjunct. „Sincer să fiu, habar n-aveam că există un asemenea site. Dacă acuzaţia este adevărată, atunci este foarte grav. Din păcate, noi nu dispunem de pârghiile necesare pentru a verifica aceste acuzaţii. Asta este treaba procurorilor şi a poliţiei. Dacă la noi nu există o sesizare scrisă, nu avem ce face", a declarat, ieri, Ioan Vicsay. O altă reclamaţie, tot de la Sighet, înregistrată în 18 mai 2011, se referă la suma de 1.000 de euro dată de o persoană pentru a ocupa un post de asistent la spitalul din oraş. „Probabil de-a lungul timpului s-a practicat, dar eu nu iau mită. Eu sunt cu sufletul împăcat şi atâta le doresc celor care spun că mi-au dat mită să câştige toată viaţa cât mi-au dat ei mie", a declarat, ieri, pentru „Adevărul", Vasile Ştefanca, managerul Spitalului municipal Sighetu Marmaţiei.
Mită pentru poliţiştii de frontieră din Ucraina
Pe acelaşi site, sunt menţionate printre sesizări şi banii daţi poliţiştilor de frontieră ucraineeni pentru a trece „în linişte" pe la vamă. „Odată cu paşaportul pe care îl dai poliţistului de frontieră, trebuie să pui şi minimum trei lei, altfel îţi găsesc ei tot felul de «hibe» ca să te întoarcă din drum. N-ai ce să faci, trebuie să te conformezi", a reclamat Ioan P., un băimărean care spune că face des drumuri de Ucraina pe la punctul de trecere al frontierei de la Sighet. Ultima sesizare, cea de a zecea, apărută chiar ieri dimineaţă, face referire la suma de 100 de euro dată unui poliţist pe Drumul Judeţean 109F, cel care leagă Târgu Lăpuş de Rogoz. În sesizare se mai spune că a fost sesizată şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Surse din cadrul DGA Maramureş au declarat pentru „Adevărul" că site-ul poate fi un excelent punct de pornire în anchetă, dacă informaţiile se confirmă.

Contactat de noi, d-l Tomsa a negat aceste informatii spunand “Eu nu am luat banul nimanui niciodata si n-am ramas la nimeni dator cu nimic din contra, am dat mai mult decat am primit, intotdeauna si nu vreau sa fiu acuzat de nimic."

Articol integral pe http://www.adevarul.ro/locale/baia_mare/Harta_spagii_in_Maramures_0_532147119.html

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.