VIDEO | Gripă aviară în Maramureș. Peste 18.000 de păsări au fost sacrificate

Gripa aviară a ajuns în Maramureș. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat diagnosticarea gripei aviare într-o fermă de tip comercial din localitatea Seini. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a întrunit în ședință, după confirmarea bolii, pentru a adopta un plan de măsuri. 

S-a procedat de către DSVSA Maramureș la informarea medicilor veterinari, a societăților comerciale cu același profil din zonă, a populației, dar și a personalului medical din zonă despre boală, respectiv despre măsurile specifice care trebuie respectate. Au fost stabilite zona de protecție și zona de supraveghere a păsărilor, cu monitorizarea de către specialiști.

”Avem un focar de gripa aviara în cadrul unei ferme din Seini, mai précis într-o hală. Este vorba despre  aproximativ 18.600 de păsări care au fost eutanasiate și s-a început incinerarea lor. S-au luat toate măsurile care se impun și sperăm să ținem situația sub control, să nu se extindă”, a spus prefectul Nicolae Silviu Ungur, președintele CLCB Maramureș.

Autoritatea Națională SanitarăVeterinară și pentru Siguranța Alimentelor a precizat că s-au luat toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației.

”S-a avut în vedere gestionarea situației provocate de diagnosticarea, într-o exploatație comercială de găini ouătoare din judetul Maramureș, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe țări europene. Pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din județul Maramures și județele limitrofe. La aceasta oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației”, au precizat reprezentanții Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Acum este restricționată mișcarea păsărilor din zona de protecție, în conformitate cu legislația europeană. S-au sistat de la comercializare produsele societății. După eutanasiere și curățenia mecanică se va proceda la efectuarea dezinfecției și dezinsecției, conform manualului operațional. Virusul H5N8 nu afectează sănătatea oamenilor iar populația este rugată nu intre în panică și să respecte măsurile de profilaxie recomandate de către medici.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.