Devoratori de carte sau doar elevi sârguincioși care bifează lista de cărți obligatorii?

Cât de importantă e lectura pentru tineri? Ce gen de cărți preferă și dacă își mai găsesc timp pentru a savura o carte? La aceste întrebări ne-au răspuns azi câțiva tineri care au luat parte la festivitatea de omagiere a poetului național Mihai Eminescu.

Azi e sărbătorită ziua marelui poet național ”Mihai Eminescu”, dar și Ziua Culturii Naţionale . Ziua Culturii Naționale reprezintă  nu numai o zi în care celebrăm ”Luceafarul” poeziei românești, dar și o zi de reflecție asupra culturii române. Azi reflectăm și asupra culturii pe care tânăra generație o poate dobândi mai ales prin aplecarea asupra lecturii. Devoratori de carte sau doar elevi sârguincioși care bifează lista de cărți obligatorii? Unii preferă să dedice timpul liber unui hobby, pe când alții cunosc tainele unei educații bazate pe o lectură aprofundată și țin să aibă acasă și câteva rafturi cu cărți.

”Citesc literatură americană mai mult. Citesc și lectura obligatory, îmi place și Eminescu, dar și alți poeți pe care-I studiem la școală”, spune o elevă.

”Da, citesc. Genuri diverse, mai mult psihologie, literatură românească, uneori în format electronic. Am și o bibliotecă acasă cu cărți și cred că dacă îți dorești cu adevărat, reușești să-ți faci timp pentru așa ceva”, spune o tânără.

”Citesc mai mult istorie și ce e în trend acuma, cărți de dezvoltare personală dedicate tinerilor. Prefer să împrumut de la bibliotecă cărți”, admite un tânăr.

”Citesc, dar mai mult ce este obligatoriu pentru școală. Nu prea am timp să citesc suplimentar, pentru că am multe teme și prefer să dedic timpul muzicii”, spune o altă tânără.

Fără a minimaliza importanța mijloacelor moderne de informare, profesorul are datoria de a apropia copiii de carte încă de la vârste mici, dar nu obligându-i să citească, ci trezindu-le interesul pentru această activitate intelectuală.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.