VIDEO | Ghizela Țurcan, un meșter ce creează, inspirată din copilăria trăită la țară

Fostă profesoară de limba română și bibliotecar, Ghizela Țurcan a ajuns vârsta pensionării cu multe necazuri pe cap. Scoasă cu forța din casă, după 60 de ani, cu două operații pe cord, se întreține din greu și-și mai rotunjește veniturile din micile creații pe care le expune pe o masă, într-un gang din centrul Sighetului. Păpuși miniaturale și alte obiecte, toate amintind de copilăria ei, trăită la țară.

Iubește Maramureșul și tot ceea ce îi amintește de copilăria trăită la Giulești, alături de bunici. Ghizela are o colecție numeroasă de creații miniaturale, pe care le expune la intrarea într-un gang, din Centrul Vechi al orașului.

”De vreo 40 de ani fac aceste obiecte. Am fost profesoară de limba română și bibliotecară, la parohia unde am lucrat. Am început să realizez aceste lucruri inspirate din tradiția maramureșeană pentru că iubesc Maramureșul. Am foarte multe obiecte făcute, dar nu am unde să le expun. Nu mă ajută nimeni,  este o creație a mea”, povestește femeia.

Ciobănași, țărani cu căpițe de fân, mioare, femei care torc, peste 60 de ghivece cu flori, 60 de coșulețe cu ghiocei, toate creație a Ghizelei, așteaptă să fie admirate și cumpărate.

Ghizela spune că este autodidact și meșter popular al Centrului de Creație Maramureș.

” Sunt meșter popular la Centrul de Creație Maramureș. Nu fac după carte, ci cum îmi vine mie. Mă inspir din copilărie. În comuna Giulești purtam desagii cu iarbă cum duceam la vacă, mergeam la fân. De aceea fac aceste obiecte. Îmi place Maramureșul”, spune Ghizela

Chiar dacă nu se bucură de vânzări importante, Ghizela apreciază și un simplu gest de admirație, venind din partea trecătorilor.

”Astăzi nu am vândut nimic, este într-o zi când vând o singură păpușă cu 30 de lei. Câteodată sunt bucuroasă și când admiră lumea ceea ce fac eu. Sunt turiști străini care apreciază mai mult obiectele mele”, spune femeia.

Pe Ghizela o găsiți în fiecare zi, în Centrul Vechi, la intrarea într-un gang din fața Muzeului de Etnografie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.