Gheorghe Bilașcu, supranumit ”Rege al medicilor dentiști”

Gheorghe Bilașcu născut acum 160 de ani pe 27 aprilie 1863 în localitatea Petrova într-o familie veche de greco-catolici a fost supranumit ”Rege al medicilor dentiști” din Budapesta.

Gheorghe Bilaşcu și-a făcut studiile primare în satul natal după care a urmat liceul la Vișeu de Sus pe care îl absolvă cu „magna cum laude”. Părinţii săi doreau ca unicul lor fiu să studieze dreptul, dar cum el nu simte nici o atracţie pentru profesiunea de avocat, contrar dorinţei acestora, s-a înscris la medicină. A urmat cursurile Universității din Budapesta, unde a rămas și a profesat în mai multe ramuri ale medicinei până la dezmembrarea Austro-Ungariei.

Remarcat încă din timpul studenţiei, a lucrat ca preparator la disciplinele de anatomie descriptivă, fiziologie obstetrică şi oftalmologie. Apoi a fost asistent la ortopedie şi chirurgie în sanatoriul renumitului chirurg Dollinger. În 1898, şeful catedrei de Stomatologie, Árkövy József, savant de renume mondial, îi solicita colaborarea. Gheorghe Bilaşcu este entuziasmat de perspectivele tinerei specialităţi medicale şi în curând se remarcă prin temeinica sa pregătire medicală generală pe care o pune în slujba stomatologiei şi în următorii doi ani devine şef de lucrări şi apoi conducătorul secţiei dentare a Policlinicii din Budapesta.

Gheorghe Bilaşcu a fost un stomatolog foarte cunoscut şi preferat în oraş. A avut şi un cabinet particular instalat în locuinţa sa din strada Kecskeméti nr. 14. Printre pacienţii săi îi avea pe foarte mulţi dintre personalităţile marcante a culturii şi politicii ungare şi române din capitala ungară.

În casa sa din Budapesta a găzduit numeroși reprezentanți ai elitei transilvănene din Belle Epoque printre care pe episcopul român unit de Gherla, Dr. Vasile Hossu, un apropiat al premierului Tisza István.

A participat la manifestările culturale româneşti din Budapesta. Instituţiile româneşti de aici oricând puteau apela la sprijinul său financiar. A fost dintre cei mai importanţi susţinători ai Societăţii studenţeşti „Petru Maior”. În 1912, la serbarea jubiliară, unde s-a sărbătorit 50 de ani de la înfiinţarea societăţii, George Bilaşcu a donat 100 de coroane, taxa de membru fondator.

În 1919 a fost unul din fondatorii Universității de Medicină și Farmacie din Cluj.

S-a stins din viată la vârsta de 63 de ani, la 22 iulie 1926 în Cluj și a fost înmormântat în satul natal, Petrova.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.