GALERIE FOTO | În târg de București, Maramureșul a avut miezul său aparte

Patru zile, mii de vizitatori, nenumărate materiale de promovare împărțite și numeroși turiști convinși să viziteze Maramureșul, într-o atmosferă de cântec, dans și voie bună – aceasta este, în câteva cuvinte, retrospectiva unei ediții de succes a Târgului de Turism al României 2020, eveniment la care județul Maramureș a fost, încă o dată, una dintre prezențele favorite.

Ospitalitatea specifică Maramureșului și-a spus cuvântul, astfel că adesea standul județului a fost neîncăpător pentru cei dornici să îi treacă pragul. Aceștia au fost întâmpinați cu bucate alese, au avut ocazia să deguste din horinca oferită de Ștefan Gogotă și au asistat la adevărate momente de spectacol ai căror protagoniști au fost maestrul Dumitru Dobrican, artiștii Ghiță Breban și Gabriela Adusătan, precum și corpul de balet al Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”. Vizitatorii standului au fost fascinați și de priceperea cu care Petru Codrea, ginerele regretatului meșter popular Moș Pupăză, a mânuit dalta și ciocanul, dând lemnului forme felurite, de o frumusețe rară, ca expresie a creației culturale maramureșene.

E de menționat și prezența la stand a rapsodului Grigore Leșe, care își ia mereu în serios rolul de ambasador al turismului maramureșean. De câte ori are ocazia, acesta vorbește cu o dăruire aparte despre Maramureș și meleagurile sale natale, dar și despre cum timpul a fost blând cu acest ținut și nu i-a stârpit autenticitatea. O altă prezența apreciată la standul Maramureșului a fost cea a soților Maria și Petre Botiș, care au oferit o reprezentație de folclor moroșenesc, spre încântarea publicului.

Dacă prima zi a evenimentului a fost caracterizată de vizita la stand a unor personalități din fotbalul românesc, în zilele ce au urmat și alte nume sonore au dorit să afle povestea Maramureșului. Tibi Ușeriu, alergător de anduranță și ultramaratonist, Ovidiu Lipan Țăndărică, muzician, compozitor și baterist, Nea Marin, dansator, coregraf și vedetă de televiziune, Cristina Cioran, actriță de teatru, film și prezentatoare TV, Dana Săvuică, femeie de afaceri din România, fost fotomodel și realizatoare de emisiuni TV – sunt doar câțiva dintre cei care au trecut pragul porții spre tradiție, pentru a descoperi reproducerea fidelă a Maramureșului, din cadrul evenimentului.

Întrucât Târgul de Turism al României este mai mult decât o manifestare expozițională, fiind și un spațiu de învățare și împărtășire de bune practici în domeniul turismului, la aceasta ediție au fost prezenți în pavilion și 70 de elevi ai unui liceu cu profil de turism, care au avut ocazia de a pătrunde în culisele acestei industrii. Aceștia au poposit și la standul Maramureșului, ascultând cu interes sfaturile și sugestiile pentru o carieră de succes, transmise de către reprezentanții Biroului de Informare Turistică din cadrul Consiliului Județean Maramureș. Și delegația Maramureșului a vizitat celelalte standuri din pavilion cu scopul de a identifica noi metode și oportunități de promovare a județului. În acest demers, reprezentații județului au poposit și la standul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, unde s-a horit și jucat ca în Maramureș, încingându-se o horă autentică, cu o participare generoasă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.