VIDEO | (FOTO) Primarul comunei Giulești, Laurențiu Batin, a primit medalia “Gardian al Locurilor de Memorie Națională”

Primarul comunei Giulești, Laurențiu Batin, a primit de curând medalia “Gardian al Locurilor de Memorie Națională” acordată de către Ministrul Culturii, Patrimoniului Național și Sportului.

În luna martie a acestui an, într-un cadru oficial, ambasadorul Republicii Polone, Maciej Lang, i-a înmânat domnului Dr. Laurentiu Batin medalia “Gardian al Locurilor de Memorie Națională” .

Laurențiu Batin a fost o perioadă îndelungată comandant al Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Maramureş, iar din 2016 este primarul comunei Giulești. Acesta este pasionat de istorie și este cronicar al regiunii Maramureș.

În urma cercetărilor sale a identificat mormântul a șase soldați polonezi ai Brigăzii a 2-a a Legiunilor poloneze care au căzut în satul Berbești la 6 octombrie 1914 într-o luptă cu o unitate cazacă aflată în slujba Rusiei țariste. Datorită eforturilor sale, pe mormântul soldaţilor a fost ridicat un monument original din lemn sub forma unei troiţe în stil maramureşean.

În anul 2018, Laurențiu Batin a contribuit și la amplasarea unei plăci comemorative în curtea fostei închisori din Sighetul Marmaţiei, unde au fost ținuți prizonieri soldaţi polonezi în 1918.

SURSA FOTO: AMBASADA POLONIEI LA BUCUREȘTI

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.