Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat
Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat duminică dimineaţa, la vârsta de 75 de ani, din cauza unor complicaţii după o lungă perioadă de boală, informează agenţiile internaţionale de presă, recepţionate de AGERPRES.
Potrivit purtătoarei sale de cuvânt, Sabina Tancevova, fostul preşedinte, care s-a retras de mai mult timp din viaţa publică, a murit în zorii zilei, în somn. 
O pneumonie insuficient tratată în timpul detenţiei sale şi un cancer pulmonar s-au aflat la originea multiplelor probleme de sănătate ale lui Vaclav Havel, care şi-a petrecut cinci ani de zile în închisorile comuniste, înainte din 1989. 
Havel a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. Pe lângă o bronşită cronică, el a suferit şi de pe urma unor probleme cardiace şi tulburări intestinale. 
În ultimele luni, Vaclav Havel şi-a petrecut mai tot timpul în casa sa de la ţară, situată la 150 km de capitala cehă, Praga, după ce a fost spitalizat în martie de pneumonie. Maladia a fost însoţită de diverse complicaţii, între care ‘pierderea echilibrului, scăderea memoriei şi slăbire’, a explicat Vaclav Havel, într-un interviu, potrivit AFP.
Vaclav Havel s-a născut la Praga, la 5 octombrie 1936, într-o familie de mici burghezi. Bunicul şi tatăl său au fost doi prosperi oameni de afaceri iar mama sa provenea dintr-o familie de diplomaţi. Din cauza ‘originii sociale’, nu i s-a permis să urmeze cursuri universitare. 
După satisfacerea serviciului militar, a lucrat ca maşinist la Teatrul pe Balustradă, un teatru nonconformist din Praga, şi a studiat arta dramatică prin corespondenţă. Aici, a pus în scenă primele piese, ‘Petrecerea din grădină’ (1963) şi ‘Memorandumul’ (1965). 


Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.