VIDEO | Facilități acordate angajatorilor și angajaților afectați de pandemie

Guvernul României vine în sprijinul celor afectați de pandemia de coronavirus și acordă o serie de facilități atât angajatorilor, cât și angajaților. Măsurile prevăd fie zile libere plătite, fie posibilitatea reducerii timpului de lucru.

Mãsurile de sprijin destinate angajatorilor ṣi angajaṭilor in contextul situaṭiei epidemiologice determinate de rãspândirea coronavirusului SARS- CoV- 2 sunt acordate în principal prin intermediulAgențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar și prin intermediul Agențiilor Județene pentru Prestații Sociale. .

Prin Ordonanța 30/2020, Guvernul acordă un prijin de 75% din slariul mediu net pe economie pentru acele persoane care au un PFA, o întreprindere individuală, o întreprindere familială, care dețin un contract de prestări servicii acei profesionițti, perc=sona ecare au convenții individuale, persoane a căror activitate a fost suspendată temporar, persoane care obțin venituri din drepturi de autor, pot depune o declarația la Agenția județeană pentru Prestații Sociale din Baia Mare, urmând să primească o sumă de 4100 de lei. De asemenea, o altă măsură de sprijin este Ordonanța 132 /2020 destinate salariaților și angajatorilor, reprezentând 41, 5% din câștigul salarial mediu brut. Și zilierii beneficiază de o sumă de 35%. Toate aceste informații le găsiți pe site-ul oficial al Agenției Județene pentru Prestații Sociale. Cererile se pot depune și online”, declaraă Oana Oșan, subprefectul județului Maramureș.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă vine de asemenea în sprjinul celor afectați de pandemie, cu o serie de măsuri destinate persoanelor aflate în șomaj tehnic, celor care au contractul de muncă suspendat temporar sau celor afectați de carantină.

De asemenea există măsuri speciale pentru angajatorii care încadrează în muncă persoane cu vârsta peste 50 de ani, persoane care sunt înregistrate ca şomeri în evidenţele AJOFM şi care şi-au pierdut locul de muncă pe durata stării de urgenţă şi alertă, din motive neimputabile lor.Pentru aceste persoane care se angajează în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată şi cu normă întreagă , angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. Stimularea angajării de persoane între 16 – 29 de ani, înregistrate ca şomeri la AJOFM Maramureș. Pentru aceste persoane care se angajează în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată şi cu normă întreagă , angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei”, spune Oana Oșan.

Una dintre aceste facilități prevede acordarea de zile libere pentru unul din părinți pentru supravgherea copiilor în situația închiderii unităților de învățământ.

Părinții pot beneficia de zile libere plătite cu 75% din salariul mediu net. O altă măsură vizează posibilitatea angajatorului de a reduce temporar timpul de lucru cu cel mult 50% din durata prevazută în contractul individual de muncă în situaţia în care se confruntă cu o reducere temporară a activităţii ca urmare a instituirii stării de urgenţă, alertă sau asediu. În această situație angajaţii beneficiază de o îndemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor efectiv prestate, sume care se plătesc iniţial de angajator. Pentru lucrătorii sezonieri, până la 31 decembrie 2020, dar nu mai mult de o perioadă de 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajaţii care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni, se asigură decontarea unei părţi din salariul acordat acestora, reprezentând 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut”, spune Oana Oșan.

O altă măsură importantă vizează telemunca, prin acordarea unui sprijin de 2.500 lei brut angajatorilor pentru fiecare salariat care în perioada stării de urgenţă a fost cel puţin 15 zile lucrătoare în telemuncă.  Sumele se acordă pentru achiziţia de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării de activităţi în regim de telemuncă.După acordarea acestor sume, în termen de 30 de zile, angajatorii vor trebui sa transmită la AJOFM documentele justificative pentru achiziţiile efectuate

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.