VIDEO | Expoziție: „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a prezentat publicului vizitator expoziția „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”. Prima oară expoziția a fost deschisă în octombrie 2019 la Baia Mare, fiind apoi itinerată la muzeele din Sighișoara, Cetatea Făgărașului, Turda, Cluj Napoca și Satu Mare. La deschiderea expoziţiei de la Oradea, Marius Câmpeanu, șeful secției de Istorie din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a prezentat volumul de studii științifice cu acelaşi titlu.

Expoziția a juns la cea de-a doua ediție. Cu ocazia deschiderii expozitiei de la Muzeul Orasului Oradea – Complex Cultural, în Cetate, a fost lansat si al doilea volum “Mari fotografi din Transilvania secolele XIX – XX”.  Dr. Marius Câmpeanu, șef Secția Istorie la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, a fost coordonatorul proiectului expozițional și editorial. Acesta a precizat că „obiectivul principal al acestui eveniment este acela de a aduce la cunoștința publicului larg episoade din viața și activitatea celor mai importanți fotografi din Transilvania, reliefându-se rolul acestora în apariția și propagarea artei fotografice”.

Este vorba despre o expoziție care prezintă activitatea primilor fotografi din Transilvania, dar și a celor mai renumiți fotografi din Transilvania, și spun acest lucru, pentru că în cadrul acestei expoziții este prezentată activitatea fotografului orădean, Mezey Lajos, care potrivit documentelor de arhivă și a bibliografiei de specialitate a rezultat că este primul fotograf de specialitate din Transilvania. În 1853 și-a deschis atelier de fotografie în orașul de pe Crișul Repede”, mărturisește Marius Câmpeanu, șef Secție Istorie din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

În 2018 apărea primul volum al lucrării „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”, în care erau prezentați: Samoilă Mârza, Veress Ferenc, Alexandru Roșu, Gábor Szabó și Zoltán Suba. Volumul „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” (volumul II) cuprinde repere din activitatea a şapte fotografi, inclusiv a lui Mezey Lajos, primul fotograf din Oradea. Articolul din carte intitulat „Mezey Lajos și primul atelier fotografic din Oradea” este semnat de dr. Ioan Ciorba, directorul adjunct al Muzeului Orasului Oradea – Complex Cultural și de Ștefan Toth, președintele Asociației „Euro Foto Art” din Oradea.

Contribuția noastră, a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost aceea de a-l prezenta pe fotograful băimărean, Husti Matiaș, fotograf acre a activat în Baia Mare începând cu anii 1905-1906, și care a fost inițiatorul primei școli de fotografie în orașul nostru, deoarece am găsit numeroase articole în presa locală din care rezultă că a transmis arta fotografică și celor tineri, celor care doreau să urmeze această profesie”, spune Marius Câmpeanu.

Evenimentul a fost posibil prin colaborarea mai multor instituții, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul de Istorie Sighișoara, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii Alba iulia și Muzeul „Casa Mureșenilor”, Brașov .

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.