Evreii sărbătoresc astăzi Pesah, Sărbătoarea Paştelui la evrei

Evreii sărbătoresc astăzi Pesah, Sărbătoarea Paştelui la evrei

Astăzi, evrei din lumea întreagă sărbătoresc Paştele. Pesah este celebrat timp de opt zile în afara statului Israel, şapte în Israel  şi la evreii reformaţi, începând din 15 Nisan. Evreii din întreg judeţul se întâlnesc în jurul orei 19  pentru a sărbători Paştele la  sediul Comunităţii Evreieşti din Sighet. 
„Sarbatoarea de Paste”, evocă momentul biblic, când Îngerul morţii i-a lovit pe primii născuţi ai egiptenilor, dar i-a cruţat pe fiii lui Israel, „trecand pe deasupra”, caselor (Ex 12,27).  Cuvântul Pesah se referă la ocolirea caselor evreilor  şi la această trecere a Domnului, care nu a uitat să-i viziteze pe fiii lui Israel, robi în Egipt.Biblia spune că fiecare familie primise porunca să fie gata de plecare şi să aibă câte un miel pe care să-l înjunghie şi să ungă cu sângele lui stâlpii şi pragul de sus al uşilor, ca semn pentru Îngerul morţii, că să-i ocolească, atunci când va veni să-i răpună pe fiii egiptenilor. 
 Deoarece Sighetul este un oraş multicultural,evreii din  întreg Maramureşul se întâlnesc la  sediul Comunităţii Evreieşti din Sighet pentru a sărbătorii Pesah. Ceremonia va începe la oră 19 şi sunt aşteptaţi  să paricipe peste 60 de evrei din întreg judeţul. În cadrul ceremoniei se vor servi bucate tradiţionale, printre care, pasca nedospită şi viţel Sighetenii intersati de ritualurile evreieşti sunt invitaţi să participe la celebrarea Pesah-ului, la sediul Comunităţii Evreieşti din Sighet. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.