EVENIMENT: Manifestări culturale ”Planetarium Baia Mare – 55”

În zilele de 9 și 10 iulie 2024 se desfășoară, sub egida Consiliului Județean Maramureș, în organizarea Muzeului de Științe Astronomice și Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare manifestările culturale dedicate aniversării a 55 de ani de excelență în educație astronomică și popularizare a științei de către planetariu băimărean.

În cadrul evenimentului, marți, 9 iulie, începând cu orele 10.00, Simpozionul ”BAIA MARE PLANETARIUM – 55” va avea printre invitații de seamă care vor lua cuvântul pe Dr. Ing. Cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu – Membru de onoare al Academiei Române, oficialități locale, managerii unora dintre cele mai importante muzee din România, cu care planetariul băimărean a derulat proiecte de-a lungul timpului, colegi de la planetarii și observatoare astronomice Românești.

Participanții la eveniment pot vizita, cu acest prilej, expoziția foto-documentară ”100 ani de eternitate” realizată de planetariul băimărean, cu surse din Arhiva Media Zeiss, întrucât cu un secol în urmă, în perioada august – octombrie 1924, pe acoperișul fabricii Zeiss, din Jena Germania, erau realizate primele demonstrații publice cu un planetariu de proiecție, ”minunea din Jena”, cum au fost numite aceste ”prestații” ale primelor stele proiectate în interiorul unui dom. Expoziția încadrează și cele două proiectoare Zeiss, din 1969 și 2015, ale planetariului băimărean, ZKP1 – primul model de proiector optico-mecanic pentru planetarii mici și ZKP4 – cel mai modern model de proiector LED optico-mecanic, pregătit pentru era digitală, cu cele mai clar, mai frumos și mai rafinat cer înstelat din ROMÂNIA.

După amiază, la sediul Muzeului de Științe Astronomice, festinul astro-cultural continuă – de la ora 15.30 – cu vernisajul expoziției de pictură inspirată de diversitatea uluitoare a luminilor și formelor cosmice, cu lucrări realizate de artistul plastic Victoria Labuhn, iar mai apoi în cupola planetariului, vor fi oferite două proiecții, una de tip clasic, optic, iar cealaltă – proiecția digitală – care va pune în valoare unul din cele două filme documentare full-dome realizate în cadrul proiectelor europene pe platforma Erasmus+ (anii de lansare sunt 2021, 2023) la care a participat Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare.

A doua zi a manifestării este dedicată ofertei culturale și turistice a Maramureșului, invitații putând vizita muzeele băimărene și o serie de atracții din Maramureșul istoric.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.