Eclipsă totală de lună pe 10 decembrie

Eclipsă totală de lună pe 10 decembrie

 Vineri 10 decembrie, va avea loc o eclipsa totala de Luna, care va dura 5 ore si 56 de minute. Eclipsa totala de Luna va putea fi observata si de pe teritoriul tarii noastre. 

Luna va rasari de la ora 16:30, moment in care va avea loc si punctul maxim al eclipsei. In urmatoarele 25 de minute Luna va ramane in umbra si va iesi incepand cu ora 16:57, pana la 18:18, cand va ramane in penumbra. Geometric vorbind, eclipsa se va incheia la 19:30, cand Luna va iesi complet si din penumbra. Eclipsa va dura 5 ore si 56 de minute.
Fenomenul va putea fi observat in totalitate din Asia si Australia, iar din America de Nord, Europa si Africa va fi observat doar pe jumatate (americanii vor vedea prima jumatate, romanii a doua). Luna se va afla partial si total in umbra Pamantului timp de 3 ore si 32 de minute. 
Nu este necesar un instrument astronomic sau binoclu, pentru observarea fenomenului, eclipsa putand fi urmarita cu ochiul liber. Pe 15 iunie, a mai avut loc o eclipsa de Luna, vizibila si din tara noastra, care a durat peste cinci ore.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.