După faptă şi răsplată – proiect de prevenire a delincvenţei juvenile

Polițiștii din cadrul Compartimentului  de Prevenire a Criminalităţii împreună cu cei de la Biroul Siguranța Școlară au fost în mijlocul elevilor de la Școala Gimnazială Cernești pentru a discuta despre răspunderea penală a minorilor.

Întâlnirea a fost prima din cadrul proiectului de parteneriat, intitulat După faptă și răsplată, inițiat de Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș la solicitarea conducerii unității de învățământ. Solicitarea școlii nu a venit în urma unor probleme apărute la nivelul acesteia, ci tocmai în scop preventiv pentru ca elevii să cunoască aspectele privind răspunderea penală și astfel să evite adoptarea unor comportamente de tip delincvent.

Polițiștii au discutat cu elevii despre drepturi și libertăți, despre reguli, legi și importanța acestora, precum și despre obligații. De asemenea au discutat despre infracțiuni, cod penal și răspundere penală, despre consecințele faptelor infracționale, atât pe termen scurt cât și pe termen lung, precum și despre prevenirea victimizării lor.

Activitatea a fost interactivă. Elevii au manifestat interes pentru tema abordată, s-au implicat activ în discuții, au răspuns la întrebările polițiștilor și au pus întrebări.  Iar, pentru că întotdeauna o imagine face cât o mie de cuvinte, la finalul activității polițiștii le-au prezentat elevilor un clip video privind limita dintre libertate și delincvență.

La activitate au participat 47 de elevi de clasa a VII-a și a VIII-a cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-Cov.2. Polițiștii au fost plăcut surprinși de faptul că elevii au înțeles foarte bine importanța respectării măsurilor de protecție, pentru că i-au surprins în curtea școlii cu măști și păstrând distanța.

Un element de noutate al acestei activități a fost prezența polițiștilor din cadrul Biroului Siguranța Școlară, care are ca principală atribuție creșterea siguranței în unitățile de învățământ și în zona adiacentă. Aceștia au discutat cu conducerea unității de învățământ modalitățile de colaborare în vederea monitorizării și consolidării climatului de siguranță în cadrul acestei instituții.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.