Video|DSP Maramureș, recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă

https://youtu.be/RkQsMeQPi8o 

Având în vedere creşterea numărului de viroze respiratorii în judeţul nostru peste nivelul asteptat pentru aceasta perioada a anului si aparitia cazurilor cu diagnostic clinic de gripa, D.S.P. Maramures face urmatoarele precizari:

Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal.

Se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave. Simptomele pot fi: febra 39 – 40 grade C, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, astenie fizică (slăbiciune), congestionarea faringelui (roşu în gât), răguşală până la afonie (pierderea vocii), tuse frecventă, uscată şi obositoare, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), greţuri, vărsături.

Simptomele unei viroze respiratorii datorată altor tipuri de virusuri decât virusurile gripale sunt debutul mai lent al bolii (începe uşor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât şi după evoluţia mai uşoară a bolii.

Gripa se transmite uşor pe cale prin tuse, strănut, prin obiecte proaspăt contaminate – batistă, prosop, etc. de la omul bolnav la omul sănătos datorită condiţiilor favorizante cum ar fi aglomerările urbane, colectivităţile de copii şi adolescenţi, spitale.

Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat si medicamente contra simptomelor.

Nu se utilizeaza acid acetil salicilic (aspirina), aceasta poate favoriza apariţia complictiilor.

DSP Maramureș: ”Recomandam prezentarea la cabinetul medicului de familie in vederea stabilirii diagnosticului si a conduitei terapeutice.

Prevenire

Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă:

  1. Evitarea aglomerărilor umane;
  2. Evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave;
  3. Spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave;
  4. Bolnavul se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 260C);
  5. Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut;
  6.   Aerisirea freceventa a încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C;
  7.  Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate si unitati de invatamant;
  8. Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.
  9. Limitarea accesului vizitatorilor in unitatile sanitare cu paturi si asigurarea cantitatilor necesare de medicamente pentru tratamentul afectiunilor de sezon si a complcatiilor acestora.
  10. Triaj epidemiologic zilnic la intrarea in colectivitate pentru a preveni raspandirea virozelor respiratorii, inclusive a gripei.
  11. Vaccinare antigripală ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. https://youtu.be/RkQsMeQPi8o

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.