Distinsa scriitoare Hedi Fried si-a lansat la Casa Elie Wiesel, volumul "A treia viaţă".

Distinsa scriitoare Hedi Fried si-a lansat la Casa Elie Wiesel, volumul "A treia viaţă".

Hedi Fried Szmuk a  revenit în localitatea natală, Sighet.  Astazi distinsa scriitoare si-a lansat la Casa Elie Wiesel, volumul "A treia viaţă". In acelasi cadru solemn s-a vorbit si despre semnificatia tripla a zilei de 9 mai.  Cu prilejul acestei vizite Hedi s-aintalnit  si cu elevii Centrului de Excelenta de la Liceul "Regele Ferdinand".  
Fiică a unei familii de intelectuali evrei din Sighet, Hedi Fried a fost deportată la Auschwitz împreună cu întreaga familie, în perioada ocupației maghiare a Ardealului de nord. A supraviețuit, împreună cu sora sa, și a ales să trăiască în Suedia..Personalitate marcantă a societății civile suedeze, Hédi Fried s-a remarcat prin activitatea neobosită pusă în slujba idealului înțelegerii și bunei conviețuiri între oameni. Eforturile ei de a face cunoscut coșmarul Holocaustului sunt concretizate în volumul ”Pendulul vieții”.Pornind de pe pozițiile profesiunii ei de psiholog, ea a oferit, de mulți ani încoace, consiliere și tratament supraviețuitorilor Holocaustului stabiliți în Suedia. Organizarea unui centru, în care acești oameni suferind de traume profunde sa fie întâmpinați cu căldurăeste descrisă în volumul ”A treia viață”, cu mult talent si sensibilitate.
 Odata cu lansarea volumului ”A treia Viata”  invitatii au asistat la o scurta ora de istorie. Ziua de 9 Mai are tripla semnificatie pentru cetatenii romani. Aceasta simbolizeaza „Ziua Europei”, „Ziua Independentei de Stat a Romaniei” si „Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial”.
Scriitoarea Hedi Fried,vadit afectata a relatat despre trauma evreilor din al doilea razboi mondial.a eveniment au participat oameni de cultura, evrei  sigheteni in frunte cu presedintele comunitatii evreiesti din Sighet, Hari Marcus, dar si elevi si profesori.
Profesoara  Mariana Sustic, recent intoarsa cu o grupa de elevi  din excursie de la Auschwitz, a relatat despre emotiile puternice pe care le genereaza un astfel de loc dar si despre amprenta pe care o lasa o astefel de experienta.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.