Dispecerat integrat la I.S.U. Maramureş

Dispecerat integrat la I.S.U. Maramureş
Sâmbătă de la ora 16.00, la sediul I.S.U. Maramureş a avut loc inaugurarea dispeceratului integrat I.S.U. – S.M.U.R.D. – Serviciul de Ambulanţă Judeţean în prezenţa domnului subsecretar de stat dr. Raed Arafat. La eveniment au participat, de asemenea, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Dumitru Dumuţa, secretarul judeţului Maramureş, dr. Rareş Pop, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului, dr. Eugenia Tivadar, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, cms. de poliţie dr. Ana Maria Rednic, de la Centrul Medical Judeţean al M.A.I., dr. Dan Roman, medic coordonator S.M.U.R.D., reprezentanţi  ai administraţiei publice din localităţile în care funcţionează subunităţi ale I.S.U. Maramureş, precum şi alte personalităţi.
Tot ieri, domnul Subsecretar de stat dr. Raed Arafat s-a întâlnit cu personalul I.S.U., S.M.U.R.D. şi al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, care este implicat în dispecerizarea şi intervenţia în cazurile anunţate prin numărul unic pentru urgenţe 112. “Nu va merge totul perfect de la început, dar aşteptăm feed-back-ul din partea dumneavoastră pentru a pune la punct acest sistem şi veţi vedea că este mult mai eficient decât cel existent”, a spus dr. Raed Arafat. “Colaborarea va fi directă, câştigăm astfel capacitate mai mare de lucru , iar deciziile se iau mai rapid“, a mai adăugat dr. Arafat.
Domnul dr. Raed Arafat a apreciat eforturile deosebite depuse de conducerea şi întreg personalul I.S.U Maramureş, de personalul S.M.U.R.D., special de asistentul coordonator S.M.U.R.D., Carmen Bertalan, pentru crearea dispeceratului integrat. A fost evidenţiat sprijinul deosebit acordat în realizarea acestui proiect de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, personal de către domnul general locotenent ing.Marcel Opriş, Directorul S.T.S., precum şi de col. Marin Bancoş, Şeful Oficiului de Telecomunicaţii Speciale Maramureş, a cărui contribuţie a fost hotărâtoare în asigurarea condiţiilor tehnice necesare bunei funcţionări a dispeceratului integrat.
Domnul subsecretar de stat dr. Raed Arafat a remarcat şi colaborarea foarte bună existentă între conducerea aeroportului Baia Mare şi I.S.U. – S.M.U.R.D. Maramureş, dar a  precizat că aeroportul va trebui să fie capabil să funcţioneze şi pe timp de noapte, pentru a asigura preluarea şi transportul victimelor şi bolnavilor. Prezenţi la întrunire, Traian Brad, directorul operaţional al aeroportului şi secretarul judeţului, Dumitru Dumuţa, au afirmat că vor aborda această problemă în cadrul Consiliului Judeţean, deoarece dotările necesare implică un efort financiar considerabil.
Maramureşul este primul din cele 11 judeţe pilot din ţară în care funcţionează acest tip de dispecerat deoarece atât conducerea I.S.U. cât şi cea  Serviciului de Ambulanţă şi cea a Direcţiei de Sănătate Publică au solicitat infiinţarea acestuia. I.S.U. Maramureş a reusit sa asigure toate conditiile necesare bunei funcţionări a dispeceratului integrat în timp foarte scurt.  “Maramureşul este primul judeţ în care formăm un dispecerat integrat de urgenţă. Colegii de la Ambulanţă, şi I.S.U. Maramureş – S.M.U.R.D. au venit în întâpinarea unei idei îndrăzneţe, care va duce un pas în faţă sistemul de urgenţă judeţean.“  a mai spus dr. Arafat.
Col. Ion Pop, inspector şef al I.S.U Maramureş, şi-a exprimat, la rândul său, încrederea că dispeceratul integrat va contribui la o reacţie mai eficientă a tuturor celor implicaţi în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Un prim exemplu de bună colaborare a fost intervenţia la un accident rutier cu cinci victime, care a avut loc în această după amiază, chiar înainte de inaugurarea dispeceratului, pe DE 58, la ieşirea din localitatea Ilba spre Seini. Patru victime, din care doi copii, au primit primele îngrijiri la faţa locului din partea medicilor, asistenţilor şi paramedicilor, iar apoi au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. Din păcate, cea de-a cincea victimă, o femeie în vârstă de 30 de ani, a decedat pe loc. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.