DGA: Incidentele de integritate, cu 25% mai puține în 2016

DGA: Incidentele de integritate, cu 25% mai puține în 2016

 Incidentele de integritate au înregistrat o scădere cu 25% în anul 2016, ca urmare a demersurilor preventive întreprinse de Direcția Generală Anticorupție (DGA), s-a arătat în ședința de analiză a principalelor activități de prevenire și combatere a corupției desfășurate în anul 2016.

Acest lucru "confirmă că suntem pe o traiectorie corectă în vederea îndeplinirii obiectivului general 5 din Strategia Națională Anticorupție 2016-2020, care prevede necesitatea reducerii cu 50% a cazurilor de fraudare și corupere, implicit a incidentelor de integritate", informează un comunicat al DGA transmis, vineri, AGERPRES.
Una dintre bunele practici evidențiate o reprezintă "Metodologia de evaluare a riscurilor de corupție", testată de către DGA în cadrul strategiilor anterioare, care a fost implementată la nivelul a patru instituții — Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Administrația Națională a Penitenciarelor.
"În referire la mijloacele moderne de prevenire a corupției, aferent bunei practici a unității noastre consemnate în domeniul testării integrității, polițiștii DGA au acordat expertiză instituțiilor similare din Bulgaria, Serbia, Peru, Republica Moldova, Ungaria sau Polonia", se arată în comunicat.
În același context, cadrele DGA au furnizat expertiză pe linia aplicației MARC (Management asistat al riscurilor de corupție) către state care și-au manifestat interesul pentru implementarea acestui instrument de lucru (Ucraina, Kârgâstan, Bosnia și Herțegovina).
"În ceea ce privește sesiunile cu caracter preventiv, în anul 2016 au fost organizate în cadrul structurilor ministerului 3.673 activități de informare și instruire (cu 4% mai multe comparativ cu anul 2015), la care au participat peste 55.018 de angajați ai MAI. Din totalul participanților la aceste activități, 10.707 dețineau funcții de conducere (+29%)", precizează DGA.
Ca urmare a eforturilor susținute pentru derularea acțiunilor de informare și instruire anticorupție, au fost consemnate 189 de situații în care funcționarii ministerului au sesizat DGA atunci când li s-au oferit sume de bani sau alte foloase în schimbul unor servicii, ori au denunțat cazuri în care colegii lor au fost implicați în comiterea unor fapte de corupție.
Dintre situațiile privind denunțarea unor acte de corupție de către lucrători ai MAI, semnificative sunt cazul unui polițist rutier căruia i s-a oferit drept mită un autoturism BMW X6 pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu (în legătură cu comiterea de către o persoană a unei infracțiuni la regimul rutier), precum și cel referitor la un polițist de frontieră care a refuzat suma de 20.000 de euro, oferită pentru a facilita efectuarea unor formalități vamale fictive (în scopul închiderii unor operațiuni de tranzit vamal).
În baza Ordinului MAI nr. 256/2012 privind procedura de testare a integrității profesionale a personalului ministerului, în anul 2016, lucrătorii DGA au efectuat 67 de teste de integritate profesională — 64 cu rezultat pozitiv (în sensul că lucrătorii MAI testați au dat dovadă de integritate) și trei cu rezultat negativ.
Aceste teste au vizat 74 de lucrători ai ministerului, dintre care doar trei au primit sume de bani sau foloase pentru a nu își îndeplini atribuțiile de serviciu.
În situația testelor de integritate cu rezultat negativ, au fost sesizate structurile de Parchet competente din punct de vedere teritorial pentru a dispune cu privire la oportunitatea efectuării de acte procedurale penale în scopul probării activității infracționale.
În anul 2016, s-au efectuat cercetări și au fost înaintate la parchet peste 3.000 dosare penale (în creștere cu 4% comparativ cu anul 2015).
"Ca urmare a activităților procedurale derulate de polițiștii DGA, s-au emis rechizitorii în 387 dosare penale și au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției în 48 dosare (ceea ce înseamnă un plus de 17%). Totodată, au fost efectuate cercetări cu privire la 1.935 persoane suspecte, dintre care 348 lucrători MAI (+15%). În intervalul analizat, au fost inculpate 1.455 persoane, dintre care 245 lucrători MAI", se mai arată în comunicat.
În ceea de privește măsurile preventive dispuse, au fost puse în aplicare mandate de arestare față de 272 persoane, dintre care 76 la domiciliu. Totodată, față de 345 inculpați s-a dispus măsura controlului judiciar.
La nivelul structurilor unității au fost realizate 140 acțiuni de prindere în flagrant, care au vizat 157 de persoane cercetate pentru fapte de corupție sau asimilate.
Un aport deosebit în activitatea de cercetare penală l-au avut investigatorii sub acoperire din cadrul DGA, pentru obținerea de date și informații cu privire la săvârșirea unor infracțiuni. În acest context, investigatorii sub acoperire ai DGA au efectuat activități pentru obținerea de probe în 78 dosare penale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.