Dacă se apropie alegerile, se huiduie de Ziua Naţională

Dacă se apropie alegerile, se huiduie de Ziua Naţională
Politicienii care au participat, din ’90 şi până astăzi, la manifestările organizate de 1 Decembrie, au fost huiduiţi în anii electorali sau pre-electorali, atunci când tensiunea politică a alegerilor se simte cu precădere în societate, iar militanţii partidelor sunt foarte activi.
1 Decembrie a fost, de fapt, marcată de huiduieli ale politicienilor încă de la prima sa sărbătorire ca Zi Naţională a României, la Alba Iulia, în 1990, când, aflat la tribuna oficială, alături de preşedintele şi primul-ministru de atunci, Ion Iliescu şi Petre Roman, liderul PNŢCD, Corneliu Coposu, a fost huiduit de simpatizanţii Vetrei Româneşti.
Şi anul pre-electoral 1999 a avut o sărbătorire a Zilei Naţionale caracterizată prin huiduieli, când, tot la Alba Iulia, obiectul nemulţumirii participanţilor l-a constuit preşedintele în exerciţiu de la acea vreme, Emil Constantinescu.
Acesta a deplâns modul în care s-au manifestat o parte dintre cetăţenii adunaţi în faţa Catedralei Reîntregirii cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale, el calificând gestul drept "o lipsă de respect". După incident, prefectura Alba a acuzat PDSR că a regizat protestele participanţilor la manifestările de la Alba Iulia.
Anul electoral 2004, încărcat de tensiuni politice, a avut tot la Alba Iulia manifestări de Ziua Naţională marcate de huiduieli.
De data aceasta, ceremoniile au fost perturbate de grupuri de simpatizanţi ai Alianţei PNL-PD şi ai Uniunii PSD+PUR care au scandat lozinci electorale şi au huiduit. Cel huiduit a fost premierul în funcţie, Adrian Năstase, candidat din partea Uniunii PSD+PUR la funcţia supremă în stat.
Şi manifestările din anul electoral 2009 au fost marcate de huiduielile şi fluierăturile care s-au auzit, de această dată, în Piaţa Operei din Timişoara. Grupările care s-au confruntat au fost constituite din manifestanţi anti-PSD vs. simpatizanţi ai candidatului PSD la funcţia supremă în stat, Mircea Geoană.
Alegerile prezidenţiale din 2009, în care s-au confruntat, în turul doi, Mircea Geoană şi Traian Băsescu, câştigate de cel de-al doilea, au fost marcate de tensiuni politice majore, societatea românească polarizându-se puternic în două tabere sensibil egale, vizibile şi prin prisma rezultatului foarte strâns obţinut de cei doi contracandidaţi.
Mai mult, aceste tensiuni politice s-au menţinut, ele fiind accentuate de efectele crizei economcie şi financiare.
Astfel, anul 2010, deşi an post-electoral, a fost şi el marcat de astfel de tensiuni, resimţite şi la manifestările de la Bucureşti prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale, când premierul Emil Boc a fost huiduit la plecarea de la paradă.
 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.