Cuvinte puternice și cuvinte pe care să le eviți. A treia barieră ce trebuie depășită în comunicare

Unele cuvinte au rolul de a-i face pe oameni să țină minte mai multe despre explicația pe care tocmai ai formulat-o. Altele, pe de altă parte, au puterea de-a bloca mintea celor care ascultă, obligându-i să le țină minte, ca un lipici verbal ce se prinde de memoria lor, împiedicând explicația ta să aibă vreo șansă reală de reușită.

De aceea, e vital să eviți anumite formulări pe care le vom discuta mai jos. În plus, e important să punctezi acele lucruri pe care le consideri vitale în explicația ta, pentru că ele vor deveni fundamentul reușitei în cariera ta de om care explică bine.

Ca regulă, evită să continui o explicație interesantă folosind cuvântul ”dar”. Acum, sunt multe modalități de-a explica lucruri. Poți porni de la o premisă oarecum corectă, dar să punctezi apoi, folosind un ”dar” artistic formulat, ipoteza corectă. Atunci e ok. Ce nu e ok e să folosești un ”dar” după ce anterior ai încercat să convingi oamenii de justețea ipotezei tale. Din păcate, în acea situație, ascultătorul ori ascultătorii vor ține minte un singur lucru: ce urmează după acel ”dar”. Mintea lor se va bucura major că poate arunca la coș balastul informațiilor de până atunci și va putea să se concentreze pe lucruri care par mai importante. Iar tu nu-ți dorești asta. Ai grijă, deci, la utilizarea cuvântului ”dar” în explicațiile tale. Și nu vorbim despre cadouri :).Integral pe www.avocatnet.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.