Cazuri multiple la Sighet de intervenții de urgență pe cale aeriană

Elicopterul SMURD a fost solicitat în ultimul timp să intervină pentru transportul mai multor pacienți de la Spitalul Municipal Sighet, spre alte centre medicale din țară. Cele mai multe cazuri au fost de natură neonatologică sau intervenții chirurgicale de urgență.

Tot mai des, parcă, cerul de deasupra Sighetului este brăzdat de sunetele lăsate de elicopterul SMURD, solicitat să intervină pentru mai multe cazuri medicale.

”Din fericire avem această posibilitate de transportare a bolnavilor , pe cale aeriană. E mult mai ușor în acest fel de a transporta un bolnav care necesită îngrijiri la un spital cu pregătire superioară Sighetului, timpul de transport fiind mult mai mic decât cel pe care-l necesită un echipaj terestru. Astfel încât, dacă e necsar să trimitem pacienți într-o linică universitară din Cluj, Târgu Mureș sau Oradea, e mult mai simplu de a-i trimite cu elicopterul. Numărul pacienților care au necesitat astfel de transport râmâne totuși constant și din fericire ne-a permis și vremea. Este o economie de timp și astfel se pot salva mai multe vieți”, spune Gelu Moyș, medic specialist CPU Sighet

Cel mai des, solicitările vin din partea secției de neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Sighet.

”De regulă, ajutorul aerian se solicită mai mult pentru cazurile de nou născuți, teri solicitări în ultimul timp au fost făcute pentru acest motiv, este vorba despre nou născuți prematur, care ridicau probleme majore medicale și care nu pot fi îngrijiți în Sighetu Marmației”, explică Gelu Moyș.

Cu elicpterul SMURD au fost transportați și pacienți care necesitau intervenții chirurgicale de urgență care, spun medicii, nu se puteau realiza nici în Baia Mare, operații ce țin de domeniul neurochirurgiei sau alte intervenții chirurgicale complicate. La Spitalul Județean ”Dr.Consttantin Opriș”din Baia Mare a fost trimis un singur caz, care ținea de compertimentul de cardiologie. De cele mai multe ori, elicopterul SMURD este solicitat pentru transportul într-un centru universitar, Cluj, Târgu Mureș sau Oradea.

.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.