Spitalul Municipal Sighet se dezvoltă pe bani europeni

Spitalul Municipal Sighet se dezvoltă pe bani europeni. Patru proiecte sunt deja în derulare, iar toate aceste proiecte prevăd achiziținarea de aparatură medicală și investiții în instructajul personalului medical.

Spitalul Municipal Sighet are în derulare patru proiecte cu finanțare de la Uniunea Europeană. Două dintre acestea, ”Inițiative și soluții comune în abordarea sănătății la frontiera România- Ucraina” și ”Inițiative comune pentru dezvoltarea și sustenabilitatea în zona Sighetu Marmației- Rahiv 106”, au fost câștigate în cursului anului trecut, iar celelalte două sunt proiecte aprobate recent. Două dintre proiectele câștigate de Spitalul Municipal Sighet sunt deja în faza de a lansa procedurile de achiziție pentru aparatura medicală

” Începând cu luna ianuarie , suntem deja în derulare cu cel de-al treilea proiect, de data aceasta pe programul România-Ucraina. Acesta este un proiect pe componenta soft.  Proiectul se numește ”Infection Free Hospital”. Proiectul este depus în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal din regiunea Ivano-Frankivsk. Valoarea acestui proiect, partea ce revine Spitalului Municipal Sighet, este de 700 000 de lei, bani cu care se vor achizițina aparatură medicală pentru secțiile de Boli Infecțioase, secția de Pneumologie  și secția de Dermatologie și vor avea loc o serie de traininguri și workshop -uri comune între cadrele medicale din Spitalul Municipal Sighet și cele de la spitalul din Ivano-Frankivsk”, precizează Dan Dunca, managerul Spitalului Municipal Sighet.

Recent, la sfârșitul lunii decembrie,  conducerea Spitalului Municipal Sighet a primit scrisoarea prin care i s–a confirmat câștigarea unui nou proiect , e vorba despre cel de-al patrulea proiect, tot pe pragramul ENI- CBC –RO-UA, 2014- 2020.Este vorba despre proiectul ”Communication is the key”.

”Partea financiară ce revine Sighetului e de 158 674 de euro, din care 106 000 de euro o reprezintă aparatura medicală, iar 26 000 de euro sunt rezervați pentru cursuri de comunicare pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, respectiv medici, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri. Sunt cursuri destinate celor care intră în contact direct cu pacienții și cu aparținătorii acestora. Acest proiect se va derula pe o perioadă de 18 luni”, spune Dan Dunca.

Suma totală nerambursabilă pe cele patru proiecte de care va beneficia Spitalul Municipal Sighet este de 6 686 000 de lei, la care contribuția proprie este de 290 000 de lei, restul fiind  contribuția Guvernului României și a Uniunii Europene.

”Acuma suntem în situația de a găsi resurse financiare necesare pentru derularea acestor proiecte, în sensul că o parte dintre acești bani, se acordă la finalizarea proiectului, iar noi trebuie să găsim resurse financiare pentru a acoperi diferența între avans, care este de 80%, la primele două proiecte, respectiv 70% la celelalte două proiecte și contribuția guvernamentală care se decontează abia la sfârșitul proiectului ”, precizează Dan Dunca.

Este vorba de 1 500 000 de lei, sumă care la finalul proiectului se va deconta de la Uniunea Europeană.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.