CURIOZITĂȚI: 5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre pâine

CURIOZITĂȚI: 5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre pâine

 Unele obiceiuri pe care le avem în ceea ce priveşte păstrarea pâinii nu sunt tocmai corecte.

Mai întâi, o scurtă lecţie de laborator. Pâinea are doi inamici celebri. Primul este mucegaiul. Sporii săi sunt peste tot, mulţi dintre ei inofensivi. Pentru a creşte, au nevoie de suficienţi nutrienţi, cum ar fi cei dintr-o bucată de pâine, şi mediul potrivit: căldură şi umiditate. Dacă depozitezi pâinea în plastic, care captează umezeala, şi o păstrezi într-un loc cald, ca de exemplu pe frigider sau deasupra maşinii de spălat vase, îi dai mucegaiului tot ceea ce are nevoie pentru a creşte necontrolat.
Cel de al doilea inamic, învechirea, este ceva mai complex. Deşi pare că pâinea veche este pur şi simplu pâine uscată, avem de-a face însă cu un proces de modificare a amidonului, explică Harold McGee, în cartea On Food and Cooking. Mai exact, atunci când se coace pâinea, granulele de amidon absorb umiditatea glutenului din jur. Când pâinea începe să se învechească, acea apă migrează înapoi în gluten şi se recristalizează. Nivelul de umiditate dintr-o pâine veche şi una proaspătă este cumva acelaşi, diferenţa constă în faptul că una stă într-un mediu deloc propice.
Toată pâinea se învecheşte la un moment dat, dar sunt câteva lucruri pe care le poţi face pentru a amâna inevitabilul. 
Cum să depozitezi corect pâinea ca să rămână proaspătă cât mai mult timp
1. În primul rând, nu depozita pâinea în plastic, avertizează brutarul Éric Kayser, proprietarul Maison Kaysers şi autor al cărţii The Larousse Book of Bread: Recipes to Make at Home. Nu numai că plasticul încurajează creşterea mucegaiului, dar o face şi gumoasă.
2. În al doilea rând, spune Kayser, nu ţine pâinea în frigider. Accelerează procesul de învechire mai rapid ca orice.
3. Cel mai bun mod de a păstra pâinea este să o înveleşti într-un prosop de bucătărie sau într-o pungă de hârtie, apoi să o depozitezi într-un loc uscat.
"O baghetă, de exemplu, ar trebui mâncată rapid, cam în cel mult opt ore de când a fost scoasă din cuptor. Dar unii clienţi spun că o pot păstra şi zece zile astfel", afirmă Kayser. "Poate să aibă termen de garanţie 2-3 zile, dar va avea cel mai bun gust imediat ce a ieşit din cuptor", mai precizează el.
4. Dacă îţi rămâne însă pâine şi vrei să o mănânci a doua zi caldă, iată un truc simplu: încălzeşte-o (nu o prăji) într-un cuptor la 250 grade, 10-15 minute şi va deveni crocantă din nou.
5. O mai poţi păstra corect congelând-o. O înveleşti într-o folie de plastic şi apoi o depozitezi direct în congelator. Eviţi astfel şi risipa. O poţi ţine acolo în jur de o lună.  Apoi, când vrei să mănânci, o arunci într-un toaster sau în cuptor şi gata. Vei avea o pâine proaspătă la masă. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.