Anunțurile cu oferte de carne de porc și porci de pe site-urile de mică publicitate s-au înmulțit

Cum mai este doar o lună de zile până la Crăciun, anunțurile cu oferte de carne de porc și porci de pe site-urile de mică publicitate s-au înmulțit. Autoritățile sanitar-veterinare atenționează însă oamenii să nu-și vândă porcii crescuți în gospodării pe internet întrucât acest lucru este interzis.

Maramureșul se numără printre județele în care a fost descoperită pesta porcină în localitatea Săbișa, dar și la un porc din localitatea Rozavlea.  Autoritățile din județ au decis sistarea comercializării în târguri a suinelor. Circulația animalelor este permanent monitorizată prin acțiuni de control în trafic realizate de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș în vederea depistării transporturilor ilegale , iar  mișcarea animalelor se face doar către abator sau între exploatații cu condiția ca acestea să fie identificate. Astfel, orice persoană interesată să își cumpere un purcel poate să o facă direct de la crescător. Multe oferte circulă însă pe internet.

”Porci de carne crescuți în gospodăria proprie doar cu cereale și lucernă. Greutate între 50 și 80 kg. Se pot alege și rezerva pentru sărbători. În caz de nevoie vă pot ajuta și cu sacrificarea. Am și purcei mai mici 20-40 kg”, arată un anunț de pe internet.

”Vând şoldani, între 45-50 kg, crescuți fără concentrate.
Prețul este ușor negociabil. Se pot vedea oricand”, scrie un alt producător.

Porcii, în viu, se vând în continuare pe internet. Cei care au postat anunțurile de vânzare sunt persoane fizice. Tot ce trebuie să facă cumpărători este să se deplaseze la casa vânzătorului și să bage pucelul … în portbagaj. Mare atenție însă la precizările reglementate de autoritatea în domeniu.

”Comercializarea de porci pe internet este interzisă. Există posibilitatea, ca din zona de supraveghere  să poată fi cumpărați porci între exploatații, doar cu acordul medicului veterinar, adică este foarte important ca în moemntul în care  un vecin, dorește să cumpere un porc de la un alt vecin,  să se poată produce acest act benevol între vecini cu condiția ca, la momentul deschiderii carcasei, în momentul în care la porcul sacrificat apar anumite leziuni cum ar fi, splina mărită, apariția sângelui în cavitatea abdominală, să fie anunțat imediat medicul veterinar. Orice modificare a stării de sănătate în această perioadă a animalelor vii, dar și elemente care ar putea să ne furnizeze evoluția bolii care se observă la nivelul organelor, imediat trebuie anunțat medicul veterinar pentru ca să putem interveni”, spune Vasile Pop, director execuiv adjunct în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș.

Reglementările autorității sanitar veterinare spun că se interzice organizarea de târguri, aglomerări de animale, expoziţii, transporturi de animale neautorizate sau orice alte evenimente care implică mişcarea animalelor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.