VIDEO | ”Cu baioneta împotriva tancurilor”- mesajul unui medic sighetean, ce a ajuns viral pe Facebook

”Cu baionetă împotriva tancurilor”. Așa începe mesajul unui medic din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Mramatiei, postat in 24 martie, ce a devenit viral pe Facebook. În mesaj, medicul vorbește despre neajunsurile din spital, lipsa de echipamente de protecție, spații insuficiente de cazare pentru potențialii infectați cu coronavirus, dar și mijloace medicale insuficiene de prima urgență în astfel de cazuri. Mesajul a fost preluat și de Tudor Chirilă, care i-a dat citire pe pagina sa de socializare. Acțiunea a avut ca ecou alăturarea mai multor ONG-uri, oameni de bine din țară, dar și din străînătate, care  au sărit în spirjinul spitalului.

Ca o consecință a celor petrecute de când a apărut epidemia de coronavirus și primele cazuri confirmate la nivelul Sihetului, medicul cardiolog Ștefan Balea  a făcut o radiografie a situației cadrelor medicale, a echipamentelor de protcetie și a celor tehnice, necesare intervențiilor de urgență în cazul pacienților contaminați cu COVID-19. Totul s-a concretizat printr-un mesaj postat pe Facebook.

“Armata în halate albe: soldați, gradați, ofițeri, mai mari sau mai mici în rang, mai pricepuți sau mai puțîn pricepuți .
Dușmanul: boală, suferința, moartea. Acestea fac parte din viață toate, pentru toți la un moment dat, mai mult sau mai puțîn – după cât ne este dat .
Pentru a putea purta lupta este nevoie de pregătire intelectuală, de un număr suficient de combatanți și de mijloace de apărare și atac.

Suntem, în zilele acestea, în mijlocul unui război mondial în care și țara noastră a fost cuprinsă, inamicul fiind un organism microscopic, armata în halat alb având menirea să ne apere. Sunt unul din combatanții acestei armate și rămân perplex în fiecare zi în fața totalei lipse de coerență a măsurilor luate pentru a putea câștiga acest război. {…}”, scrie Stfean Bâlea în mesajul sau.

Mesajul medicului a ajuns în atenția artistului Tudor Chirilă, care l-a citit pe pagină sa de socializare.

“Suntem trimiși să luptăm cu baionetă împotriva tancurilor. În majoritatea spitalelor din țară nu există măști de protecție adecvate, purtăm aceeași mască zile la rând, nu avem halate de protecție de unică folosință, nu avem combinezoane, ochelari, viziere, nu avem suficiente mănuși, nu avem în farmacia spitalului medicamente care s-au dovedit eficiente. Avem mult prea puține ventilatoare pentru situația în care va fi nevoie de ele. Unii colegi și-au cumpărat din comerț tot felul de înlocuitori de echipamente de protecție. Nu avem spații de cazare corespunzătoare pentru pacienți cu potențial contagios”, sună o parte din mesajul citat de Tudor Chirilă.

Medicul vorbste despre cum a decurs situația în Sighet, dar și la nivel național, de la aparitia primelor cazuri de infectare cu COVID_19.

“Părea, la început, că lucrurile se mișcă în direcția corectă. Au fost identificate primele cazuri, au fost făcute anchete epidemiologice, majoritatea aparent corect conduse. Se știa că vor există niște etape în evoluția epidemiei, văzând ce se întâmpla în primele țări afectate. Am așteptat că sistemul sanitar să-și pregătească armele de apărare și atac, înainte de dezlănțuirea dezastrului. Aveam nevoie de echipamente de protecție elementară, dar și de unele de protecție avansată, aveam nevoie de aparatură pentru a putea recunoaște inamicul, adică teste de diagnostic, aveam nevoie de medicamente care s-au dovedit eficiente în țările afectate, aveam nevoie de aparatură pentru suport vital avansat. Ni s-a spus că toate acestea vor fi pregătite în cel mai scurt timp. Din păcate acest lucru nu s-a produs în majoritatea spitalelor din țara, cu câteva excepții. {…}

‘Luăm măsuri’ și ‘stabilim restricții’ pentru întreaga populație dar uităm că dacă armata în halate albe va fi decimată, acest război va fi pierdut de poporul român!

24.03.2020 Sighetu Marmației Dr. S.Bâlea

”, sună mesajul medicului.

Asociațiile “Suntem Vocea lor” și “ Szmisz” au inițiat o campanie pentru a veni în sprijinul spitalului, “#Scutpentruspitalsighet”, prin care se solicită donarea de fonduri pentru achiziționarea de echipamente de protecție. În sprijinul spitalului și-au anunțat contribuția ai mulți membri ai cluburilor Rotary, Kiwanis, parohiile ortodoxe din Sighet, dar și mulți oameni de bine dinafară țării. Inclusiv o parte din personalul medical a contribuit cu bani proprii pentru a achiziționa echipamente medicale.

În acest moment, conform unor informații furnizate de site-ul “SalutSighet.ro”, “exista pentru personalul medical din spital  combinezoane, măști, reactivi suficiente la momentul actual. Într-adevăr, stocul este limitat, dar, a fost transmisă o comandă mare de echipamente de protecție și dezinfectanți care a fost onorată parțial și urmează a fi onorată integral în cursul săptămânii viitoare.

În ultimele zile au fost alocați 300 de mii de lei din bugetul local, pentru spital. Totodată, au fost solicitate și de la Consiliul Județean sume importante pentru dezinfectare și alte nevoi legate de pandemie”, scrie SalutSighet.

Primarul Horia Scublia precizat că Sighetul este pregătit și pentru planul B care prevede că anumite hoteluri din oraș sunt pregătite pentru a găzdui, în izolare, personal medical și cetățeni. Eventualele cazuri dificile vor fi trimise la Cluj, la Sighet fiind suficiente chituri pentru recoltare.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.