Crina Chilat (PSD): ”Suprataxarea băuturilor răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr – o măsură ce ține de sănătatea cetățenilor”

Inițiativa guvernului de a taxa băuturile răcoritoare cu conținut de zahăr și îndulcitori este determinată de motive majore care țin de sănătatea publică și a cetățenilor, a arătat vicepreședintele OFSD Maramureș, Crina Chilat. Scopul accizei nu este de a obține fonduri suplimentare la buget, ci de a descuraja consumul nesănătos de băuturi îndulcite, care generează obezitate infantilă la cote ridicate.

”Sucurile îndulcite reprezintă un risc sever pentru sănătatea consumatorilor, determină obezitate și, în ultimă instanță, reprezintă cauze ale multor afecțiuni medicale severe. Băuturile cu un conținut mare de zahăr sunt principala cauză de obezitate la copii. În România, trei din zece copii și adolescenți sunt supraponderali, iar 8% dintre ei suferă de obezitate, iar ca țară suntem pe locul trei în Europa la obezitatea infantilă. Cel mai rău este în cazul copiilor, pentru că la ei se formează un comportament de consum neadecvat. Aceștia se învață de mici să consume mari cantități de zahăr, cu riscul foarte mare de a deveni obezi și cardiaci, iar Guvernul vrea să descurajeze consumul sucurilor îndulcite și să sprijine un stil de viață sănătos”, a conchis social-democrata Crina Chilat.

Potrivit reprezentanților PSD Maramureș,  cea mai mare expunere este la categoria celor cu venituri mici, dar aici există și cea mai mare elasticitate a prețurilor, în sensul că o creștere a prețului determină reducerea cererii. Altfel spus, o creștere a taxelor pe produsele „junk” va descuraja consumul la cele mai vulnerabile categorii sociale.

”Dacă cerem industriei de tutun să contribuie mai mult, astfel încât statul să poată finanța tratamentele medicale pentru cei afectați de fumat, e firesc să facem același lucru și în cazul producătorilor de alimente cu adaos mare de zahăr, pentru a acoperi costurile medicale suportate de stat pentru tratarea obezității, a diabetului și a bolilor cardiovasculare. România preia astfel exemplul multor țări dezvoltate care aplică politici active de combatere a obiceiurilor de consum nesănătoase cum ar fi Danemarca, Finlanda, Franța, Ungaria, Irlanda, Mexic, Marea Britanie, Berkley etc. Experiența statelor care au introdus suprataxarea sucurilor/produselor îndulcite arată o scădere a consumului acestor produse preponderent în rândul tinerilor, dar și o adaptare a producătorilor care au scos pe piața produse mai sănătoase”, sunt de părere social-democrații maramureșeni.

          Crina Chilat, vicepreședinte OFSD Maramureș, arată că România își propune să adopte modelul din Marea Britanie, iar banii strânși din suprataxarea sucurilor îndulcite cu zahăr vor finanța exclusiv intervenții în Sănătate. În acest sens se introduce un nou articol în legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Suprataxa este cuprinsă între 0,8 lei și 1 leu/litru, în funcție de concentrația de zaharuri, dar se exceptează de la aplicarea acestei suprataxe băuturile făcute în gospodăria proprie pentru uz personal. Impactul bugetar estimat este de 1,28 miliarde de lei, cu tendință de scădere progresivă odată cu modificarea comportamentului populației.

 

          Biroul de presă al PSD Maramureș

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.