VIDEO | Creștinii îl sărbătoresc în 7 ianuarie pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul

În prima zi după Bobotează, 7 ianuarie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul. Înaintemergătorul Domnului, care L-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului, Ioan Botezătorul fiind considerat și ocrotitorul copiilor. Azi, peste 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica joi, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

De sărbătoarea Sf. Proroc Ioan, în comunitatea tradițională se respectă și astăzi o serie de datini și credințe: nu se spală și nu se gătește, se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să bea din Agheasma Mare și să stropească cu aceasta prin casă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului. Nu se lucrează nimic, iar cel care lucrează va avea parte numai de necazuri tot anul. Se spune că această zi este una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte va fi trist tot anul.

Peste 2 milioane de români care poartă numele Sf. Proroc,îşi sărbătoresc onomastica azi. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, sunt peste 1,3 milioane de bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui şi peste 650.000 de femei.

Dintre prenumele masculine cel mai întâlnit este Ioan -, peste 400 000 de persoane . Se întâlnesc, de asemenea, prenumele Ion, Ionel, Ionică, Ioniţă, Ionuţ, Ivan, Jan, Jean şi Nelu .

În rândul femeilor, cel mai întâlnit este prenumele Ioana, peste 300 000 de persoane poartă acest nume. Mai des se întâlnesc și numele Ionela, Ionica, Ionuţa, Jana, Nela, Oana sau Onuţa.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.