Creştinii atât cei ortodocşi cât şi cei catolici au celebrat ieri duminica Floriilor

Creştinii atât cei ortodocşi cât şi cei catolici au celebrat ieri duminica Floriilor
Creştinii  atât cei ortodocşi cât şi cei catolici au celebrat ieri duminica Floriilor, rememorând ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim – unde a fost aclamat de discipolii lui şi locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier dar  totodată  şi sărbătoarea tuturor celor care au nume de flori. 
În duminica a şasea din postul Paştelui, cunoscută în popor şi sub numele de Duminica Floriilor, creştinii  au sarabatorit intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim. Floriile înseamnă primul praznic împărătesc, numit şi Duminica Stalparilor (popular Florii sau Flurii). Prăznuirea se face numai duminica, la fel ca Paştele. Numele derivă din latinescul Floralia, sărbătoare a vegetaţiei. 
Duminică Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Isus Hrisos îşi arată din nou minunile, inviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim. 
Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduială postului. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Ele imbodobesc icoanele, uşile, ferestrele, intrările în grajduri, fântânile şi streşinile caselor. Oamenii mai obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi. 
Biserciile din municipiu au devenit ieri neîncăpătoare de credincioşii sosititi să asiste la liturghie. 
De asemenea, fiind praznic împărătesc, biserica a rânduit ca în această zi să fie dezlegare la peste, vin şi untdelemn. Pentru creştini, peştele (ihtios în greaca) este un simbol hristic, de mare însemnătate pentru comunităţile creştinilor din primele secole. 
Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de "Săptămâna mare".Tradiţia mai spune că aşa cum va fi vremea de Florii va fi şi în prima zi de Paşti. 
Potrivit statisticilor aproximativ 1,5 milioane de români  şi-au aniversat onomastica la Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscută şi ca Sărbătoarea Floriilor.Din cei peste 1.400.00 de români aniversaţi de Florii,  peste 630.000 sunt bărbaţi, iar 850.000 sunt femei.  Cele mai întâlnite nume sunt : Florentin , Florinel şi Narcis la bărbaţi, iar la femei Viorica, Florentina şi Florica.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.