Credincioşii ortodocşi prăznuiesc Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile)

Credincioşii ortodocşi prăznuiesc Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile)

 

Credincioşii ortodocşi prăznuiesc, duminică, la 50 de zile după Înviere, Rusaliile, marcând ziua în care Duhul Sfânt a pogorât peste adunarea Apostolilor, în chip de limbi de foc, iar aceştia au început să propăvăduiască.

 

Deşi Duhul Sfânt a fost prezent în creaţie încă de la început, El a coborât în lume în mod deplin pentru a o sfinţi numai după biruirea morţii şi întoarcerea la Tatăl a lui Hristos. Numai atunci Dumnezeu Duhul Sfânt a putut coborî peste firea umană curăţită de păcate şi răscumpărată şi s-a sălăşluit în cei care l-au primit pe Hristos. 

Din punct de vedere al credinţei ortodoxe, la Cincizecime, prin pogorârea Duhului Sfânt a apărut un Organism cu totul nou, un Aşezământ divino-uman, Biserica.Importanţa deosebită a sărbătorii constă în faptul că ajută la înţelegerea noţiunii de Biserică – unul dintre imperativele majore ale vieţii contemporane. 


În tradiţia populară, sărbătoarea Rusaliilor este asociată cu manifestarea "ielelor" sau a "rusalcelor", spirite care locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor, să-i îmbolnăvească. Dansul căluşarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele şi recoltele de influenţele negative. De aceea, cei atraşi de Rusalii se pot vindeca cu puterea magică a căluşarilor, singurii capabili să lupte împotriva maleficului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.