Corpul de Control al Consiliului Județean va fi trimis la DGASPC

Șefii administrației județene au criticat aspru activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș (DGASPC)  în cadrul ședinței Consiliului Județean. Conducerea CJ susține că e instituția din subordine care își gestionează cel mai prost problemele și s-au declarat extrem de nemulțumiți de modul în care e manageriată. Pe viitor promit că vor trimite Corpul de Control al Consiliului Județean pe capul celor de la DGASPC Maramureș.

Subiectul legat de activitatea DGASPC a fost deschis de vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș.

”Vreau să trag un semnal de alarmă vizavi de situația de la Direcția de Asistență Socială și pentru Protecția Consumatorului Maramureș. Este instituția din subordinea noastră care în ultimul timp ne-a creat multe probleme, este instituția căreia i-am acordat foarte mult sprijin, am girat cu toții și când a fost vorba despre modificarea organigramei pentru ca adopțiile să meargă într-un ritm mai accelerat și atunci când a fost vorba de aprobarea unor linii bugetare pentru susținerea activității, dar din păcate, în opinia mea, lucrurile nu merg bine deloc acolo și va trebui să intrăm mai în forță în această instituție”, a spus Ioan Doru Dăncuș.

Ioan Doru Dăncuș a exemplificat două dintre probleme. Una ar fi cea referitoare la condițiile improprii în care stau bolnavii veniți pentru evaluare la Serviciul de Evaluare a Persoanelor cu Handicap de pe strada Victor Babeș.

“Nu e normal ca acești bolnavi să stea printre dosare. Parcă suntem într-o arhivă. Nu mai vorbesc că acea comisie de evaluare funcționează fără psiholog, fără un medic și doar cu contract prestări servicii”, a punctat Ioan Doru Dăncuș.
Pe de altă parte, vicepreședintele CJ a criticat și procedurile de adopții.

“Am făcut o solicitare la Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș pentru a ne comunica numărul copiilor abandonați la naștere. În ultimii 3 ani au fost abandonați la naștere 17 copii. Am cerut de la DGASPC situația dosarelor depuse pentru adopție. Există niște suspiciuni. Sunt cel puțin două cazuri ce ar putea duce într-o zonă periculoasă pentru o instituție ce are în subordine serviciul de adopții”, a adăugat Doru Dăncuș. În acest context, el a cerut deplasarea Corpului de Control al CJ la DGASPC pentru a face verificări serioase.
Recomandări prea multe și adrese peste adrese trimise către DGASPC Maramureș, fără să se țină cont de acestea. E acuzația lansată de șeful administrației maramureșene, Gabriel Zetea împotriva conducerii Direcției Copilului. Președintele CJ și-a exprimat nemulțumirea față de activitatea acestei instituții și precizează că s-a săturat să tot aloce bani fără să se vadă rezultatele.

”Activitatea Direcției de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Maramureș nu cred că mulțumește pe nimeni. Eu mă declar cel mai nemulțumit. Măsurile clar nu mai pot să întârzie. I-am cerut doameni director să găsească soluții pentru comisia de evaluare, să găsească spații adecvate, am alocat prin bugetul Consiliului județean sume impresionante și pentru activitatea Direcției în general și pentru investiții, nu am refuzat niciodată nicio investiție. Din păcate,se revine către noi în fiecare an cu aceleași propuneri de investiții pentru studii de fezabilitate. M-am săturat deja să tot investim în studii de fezabilitate. Vreau să investim în cnstrucții, efectiv în lucruri care rămân. Susținem financiar această instituție. Am rectificat pozitiv de fiecare dată bugetele acestei instituții. Vom face controale în perioada următoare . Și vom lua și măsuri împotriva celor care nu manageriază corect această instituție”, a declarat Gabriel Zetea.

În acest context, șefii administrației maramureșene spun că vor trimite în verificări Corpul de Control al Consiliului Județean. Pe de altă parte, executivul CJ afirmă că nu poate să ia măsuri de schimbare în privința managerilor instituției, pentru că sunt funcționari publici cu concurs pe post, însă recomandă demisia actualei conduceri.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.