Contrabandist prins greu, după ce s-au tras focuri și de avertisment și spre roțile mașinii sale

Săptămâna trecută, în urma unor ample acțiuni desfășurate la nivelul  Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației pe linia combaterii contrabandei și a traficului cu țigări, polițiștii de frontieră au confiscat aproximativ 40.200 de pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare de peste 405.000 lei.

În cadrul acțiunilor, un cetățean ucrainean implicat în contrabanda cu ţigări  a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 29 de zile, un alt cetățean ucrainean a fost sancționat contravențional cu amendă de 10.000 de lei, iar trei autoturisme au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

* Un caz semnificativ s-a înregistrat la nivelul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş, când s-a acționat pentru reținerea, în Sarasău, a unui Citroen despre care existau date că transportă o cantitate însemnată de țigări de contrabandă.

Polițiștii de frontieră au procedat la interceptarea autoutilitarei în cauză, însă șoferul nu a oprit la semnalele regulamentare, continuându-și deplasarea în mare viteză, totodată efectuând mai multe manevre cu intenția de a acroșa autospecialele Poliției de Frontieră.

Drept urmare, pentru indisponibilizarea autovehiculului în cauză s-a folosit armamentul din dotare, fiind executate mai multe focuri de avertisment în plan vertical și spre pneurile mașinii, însă nici de această data conducătorul auto nu a oprit. După aproximativ 3 km de urmărire în trafic, șoferul a acroșat cu vehiculul un stâlp de pe marginea carosabilului, moment în care a oprit, a ieșit din mașină și a încercat să fugă. Pe timpul acțiunii de prindere în flagrant a șoferului, un autoturism al  Poliției de Frontieră a fost avariat. În urma acțiunii s-a reușit reținerea conducătorului auto, acesta fiind un cetățean, în vârstă de 26 de ani, iar în autoutilitara abandonată au fost descoperite 11.480 pachete cu țigări. Totodată, s-a mai constatat că numărul de înmatriculare nu aparține vehiculului marca Citroen, ci unui autoturism Audi. Cetățeanul ucrainean este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă și punerea în circulație/conducere pe drumurile publice a unui vehicul cu numere false, iar autoutilitara marca Citroen în valoare de 13.000 de lei a fost reținută în vederea continuării cercetărilor. În cauză, cercetările sunt desfășurate sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, iar în data de 08.08.2019, cetățeanul ucrainean a fost prezentat în fața instanței de judecată care a emis mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.

*În contextul aceloraşi acțiuni, în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră din PTF Sighetu Marmației şi lucrătorii vamali ai Biroului Vamal Sighet au depistat, săptămâna trecută,  într-un autoturism condus de un cetățean ucrainean în vârstă de 30 de ani 7.879 pachete de țigări, de proveniență ucraineană și duty-free.  Ţigările în valoare de 17.470 lei erau ascunse în mai multe spații special amenajate în podeaua dublată a portbagajului, în locul pentru rezervor și în barele faţă și spate ale autoturismului.

Cetățeanul ucrainean a fost sancționat contravențional de către autoritățile vamale, cu amendă în valoare de 10.000 lei, iar împotriva lui a fost instituită măsura interzicerii intrării în România pe o perioadă de 5 ani.

*Cel mai recent caz s-a înregistrat în data de 12 august, la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Vicovu de Sus, unde în jurul orei 01.30, polițiștii de frontieră au depistat  în apropierea graniței un autoturism de teren, marca VW Touareg, abandonat, cu motorul pornit, în care se aflau mai multe colete cu 14.450 pachete cu țigări de provenienţă ucraineană. În cauză  se fac cercetări pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

Acţiuni similare au desfăşurat şi polițiștii de frontieră din cadrul sectoarelor Brodina și Vicovu de Sus în urma cărora au descoperit în apropierea graniței  mai multe colete cu 6.390 de pachete cu țigări de contrabandă.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.