VIDEO | CONSILIUL LOCAL SIGHET, ACȚIONAT ÎN INSTANȚĂ DE PRIMARUL VASILE MOLDOVAN: Edilul local cere dizolvarea Consiliului Local

Neînțelegerile dintre executivul Primăriei Sighetu Marmației și Consiliul Local sunt departe de a se fi sfârșit. Primarul Vasile Moldovan a anunțat că a acționat în instanță Consiliul Local și cere dizolvarea acestuia. Viceprimarul Daniela Onița Ivașcu dar și cei 13 consilieri locali PNL, USR PLUS, UDMR, PMP și PRO România spun însă că cererea de dizolvare a Consiliului Local nu este justificată.

”Așa cum știți, la ultima ședință de Consiliu Local, mai exact la acea ședință extraordinră la care am pus trei proiecte pe ordinea de zi, noi angajări în cadrul Primăriei, mărirea numărului de personal din cadrul Primăriei cu 5 posturi, posturi necesare de altfel cum am argumentat, trecerea Serviciului URBANA în aparatul de specialitate al primarului și aprobarea unor indicatori tehnico economici la creșa Sfânta Elena, la sfârșitul ședinței am anunțat că voi demara procedurile pentru dizolvarea Consiliului Local, ulterior după aproxiamtiv o săptămână am pregătit documentațiile și am depus în instanță o solicitare bazată pe dispozițiile codului administrativ prin care am solicitat ca instanța să constate și în speță Tribunalul Maramureș, secția de contencios administrativ, să constate dizolvarea de drept a Consiliului Local. Am argumentat și am motivat solicitarea prin blocajul instituțional creat prin neînțelegerile din Consiliul Local, neînțelegeri care din opinia mea nu pot duce la dezvoltarea comunității. Este adevărat că au mai avut loc ședințe ordinare în care s-au aprobat hotărâri de Consiliu Local, nu este un blocaj total însă dispozițiile noului cod administrativ prevăd posibilitatea dizolvării de drept a Consiliului Local în cazul în care în patru luni consecutive, în 3 ședințe ordinare sau extraordinare nu adoptă nicio hotărâre. Este o modificare nouă, intervenită în codul administrativ, față de legislația veche care prevedea posibilitatea dizolvării Consiliului Local dacă trei ședințe consecutive nu adoptă nicio hotărâre de Consiliu Local. Am discutat în ședințele respective, am adus în atenția Consiliului Local dispozițiile codului administrativ, să-l studieze, să-l citească pentru că nu mi se pare normal să depui proiecte de hotărâri de Consiliu Local, care în opinia mea sunt benefice pentru bunul mers al Primăriei și al orașului până la urmă, pentru că dacă vrem să facem ceva pentru comunitate trebuie să începem în primul rând de la noi, de la Primărie, să oferim servicii de calitate cetățenilor, să oferim ceea ce dânșii așteaptă de ani de zile și nu putem fără un aparat de specialitate așa cum îl văd eu, cu o structură funcțională, altfel nu putem oferi sighetenilor ceea ce ne dorim cu toții până la urmă. Acesta este motivul pentru care am demarat procedura de dizolvare a Consiliului Local, urmează să așteptăm pronunțarea instanței instanței. Este o acțiune nouă și la nivel național, este acea dispoziție a codului administrativ, intenția legiuitorului bănuiesc că a fost tocmai de a evita astfel de blocaje și așteptăm cu mare interes să vedem ce se întâmplă”, a declarat primarul municipiului Sighetu Marmației”, Vasile Moldovan.

După ce primarul Vasile Moldovan a acționat în instanță Consiliu Local și cere dizolvarea acestui, viceprimarul Daniela Onița Ivașcu dar și cei 13 consilieri locali PNL, USR PLUS, UDMR, PMP și PRO România spun că acțiunea în instanță nu este justificată și că a fost formulată într-un mod tendențios, cu rea credință și ca un atac la democrație.

”Referitor la acțiunea în instanță prin care primarul municipiului Sighetu Marmației a înregistrat pe rolul Tribunalului Maramureș dosarul 692/100/2021 privind dizolvarea  Consilului Local Sighetu Marmației, alături de cei 13 consilieri locali PNL, USR PLUS, UDMR, PMP și PRO România ne-am rezevat dreptul de a ne apăra în dosar în virtutea unui proces echitabil, a respectării dreptului la apărare, a aflării adevărului, a justei soluționări a cauzei. Facem precizarea că în perioada menționată în acțiunea în instanță, respectiv decembrie 2020-martie 2021, Consiliul Local Sighet a adoptat un număr de 49 de hotărâri și nu cum se susține în respectiva acțiune ” nicio hotărâre în ultimele 4 luni calendaristice”. Numărul mare de hotărâri adoptate, respectiv 49, este dovada faptului că avem un Consiliu Local funcțional care își desfășoară activitatea potrivit legii. Personal apreciez acțiunea în instanță formulată într-un mod tendențios și cu rea credință și nu în ultimul rând ca un atac la democrație. Atât eu, ca viceprimar, cât și consilierii locali PNL, USR PLUS, UDMR, PMP și PRO România asigurăm sighetenii că vom face tot ce ne sta în putință pentru ca activitatea administrației publice locale să nu sufere un blocaj prin intentarea acestui proces.Este regretabil faptul că în loc să se preocupe de proiectele majore ale municipiului nostru, primarul a ales să acționeze în instanță Consiliul Local, fapt fără precedent în istoria postdecembristă maramureșeană, având un singur țel, puterea absolută” a precizat Daniela Onița Ivașcu, viceprimarul municipiului Sighetu Marmației într-un comunicat de presă.

Rămâne de văzut ce va decide instanța în acest caz.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.