COD GALBEN – Ploi torentiale si vijelii asteptate in Maramures

COD GALBEN – Ploi torentiale si vijelii asteptate in Maramures

Institutia Prefectului a primit o atentionare cod galben care vizeaza producerea de ploi in averse, cu caracter torential, intensificari ale vantului ce vor avea aspect de vijelii,  asociate cu descarcari electrice si caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi, local, 25 l/mp si, punctiform, 50 l/mp. Avertizarea este valabila in intervalul 8 iunie, ora 20.00 – 9 iunie, ora 12.00.
Prefectul Sandu Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si pregatirea echipelor de interventie. De asemenea, au fosta avertizati si membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramures.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta le recomanda cetatenilor ca, in perioada vizata de codul galben, sa isi inchida ferestrele de la locuinte si alte categorii de constructii. La deplasarea in afara locuintelor, este necesar sa se evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate in constructie, copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vânt si care le pot pune viata in pericol. 
Proprietarii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu-si parcheze masinile sub copacii izolati sau in apropierea unor arbori care se pot fi doborati de rafalele de vant si pot produce daune acestora. 
Turistilor care se aventureaza in munti li se recomanda sa isi anunte prezenta in zona jandarmilor montani si salvamontistilor si sa renunte la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute.
Precipitatiile de ploaie, cu caracter torential pot conduce la formarea de torenti pe versanti si cresterea debitelor unor vai, antrenand material lemnos, deseuri sau aluviuni care pot contribui la colmatarea podurilor sau podetelor. Situatia hidrometeorologica va fi monitorizata permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operational al ISU Maramures si de angajatii din dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.