Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă. Atenţie şoferi!Vizibilitate redusă de ceaţă la Borşa şi Cavnic

Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă. Atenţie şoferi!Vizibilitate redusă de ceaţă la Borşa şi Cavnic

A nins abundent seara trecută în zonele montane (Pasul Gutâi, Borşa, Pasul Prislop), iar în zonele de deal şi şes au fost precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă. Stratul de zăpadă are în afara carosabilului o grosime de 30 cm în Pasul Gutâi, 25-30 cm în Pasul Prislop şi la Cavnic; 12 cm la Băiuţ;  10 cm la Izvoare şi Şuior; 8 cm în Valea Vişeului şi Poienile de Sub Munte. Pe parcursul nopţii a mai nins slab pe Gutâi, la Borşa, Şuior, Izvoare şi Poienile de Sub Munte. Băiuţ şi Buteasa. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe drumurile publice din Maramureş. Nu au fost semnalate probleme deosebite noaptea trecută şi în această dimineaţa.
                Ceaţă este prezentă pe DN 18, în Pasul Prislop (între km 157 şi km 180), dar şi pe sectoare ale drumurilor judeţene 184 şi 109F, în zona montană a oraşului Cavnic, a pârtiilor de schi şi a cantonului.  Ceaţă este prezentă şi pe DJ 184, între Cavnic şi Budeşti. Atât pe drumul naţional, cât şi pe drumul judeţean vizibilitatea este redusă sub 100 de metri. Comitetul Judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zonele cu ceaţă, la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie.
               Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor judeţene DJ 184 Baia Sprie-Cavnic; DJ 109F Cavnic-Budeşti-Ocna Şugatag şi DJ 185 Călineşti-Bârsana au acţionat cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii şi au împrăştiat 126 tone de material antiderapant. Temperatura scăzută (-3 grade Celsius) şi curenţii de aer rece au contribuit la formarea poleiului, pe carosabilul unor tronsoane ale DJ 184 şi DJ 109F. Angajaţii intervin au intervenit cu utilaje şi material antiderapant pentru combaterea poleiului. Acum carosabilul celor trei drumuri judeţene este parţial umed şi uscat pe unele sectoare. Şi pe celelalte sectoare de drumuri judeţene s-a intervenit cu utilaje cu lamă, de către angajaţii societăţii de drumuri şi poduri, care au răspândit 175 tone material antiderapant pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil, cu ajutorul a 22 de utilaje.  În această dimineaţă s-a format polei pe carosabilul DJ 183 Valea Neagră-Izvoare şi pe dJ 183 C Şuior. S-a intervenit cu material antiderapant pentru combaterea poleiului. Carosabilul sectoarelor de drumuri naţionale din judeţ este curat, dar umed.                
                 Majoritatea sectoarelor de drumuri naţionale au carosabilul curat şi umed. Zăpadă frământată pe carosabil este pe DN17C, pe Dealul Ştefăniţei şi măasoară între 0-1 cm, respectiv pe DN 18, în Pasul Prislop(între km 157 şi km 180), unde stratul de zăpadă măsoară până la 2 cm. S-a acţionat cu 20 utilaje cu lamă şi au fost împrăştiate 187 tone de material antiderapant  pentru curăţarea carosabilului de zăpada depusă (pe DN1C, pe E58; DN 18 în Pasul Gutâi; DN19, Dealul Huta Certeze; DN18 la Sighetu Marmaţiei; DN 18 la Petrova, Borşa şi în Pasul Prislop; DN17C, pe Dealul Ştefăniţei şi DN18B, pe Dealul Pietriş şi Copalnic).                METEO
              Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -7 grade Celsius la Iezer;  -3 grade Celsius la Cavnic, Leordina şi Copalnic; -2 grade Celsius în Pasul Gutâi, Fereşti şi la Ardusat; -1 grad Celsius la Borşa; 0 grade Celsius la Petrova şi Vişeu; 1 grad Celsius la  Sighetu Marmaţiei; 2 grade Celsius în Baia Mare.               
              Meteorologii au prognozat că vremea va fi astăzi, în Maramureş, apropiată de valorile termice ale acestei perioade.  Cerul va fi temporat noros şi izolat la munte va ninge slab. Local vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab, la moderat, cu intensificări în zona montană.  La Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 şi 5 grade Celsius, iar cele minime între -4 şi 0 grade Celsius. Termometrele indică acum: -9 grade Celsius la Iezer; -5 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -3 grade Celsius în Baia Mare, Borşa, Săpânţa şi Ocna Şugatag; -2 grade Celsius la  Sighetu Marmaţiei. Stratul de zăpadă are 26 cm, la Iezer.
             HIDRO
             Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile.Este semnalată geaţă la malul stâng pe cursul rîului Ruscova, la Luhei, respectiv pe ambele maluri ale râului Sălaj, la Sălsig. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 83%. La această oră stratul de zăpadă are următoarele valori: 20 cm la staţia hidrologică Runcu; 18 cm la staţia hidrologică Ruscova; 15 cm la staţia hidrologică Cavnic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.