Ceremonie solemnă la Centrul Universitar Nord din Baia Mare

În Aula Magna a Centrului Universitar Nord din Baia Mare a avut loc o ceremonie solemn pentru decernarea titlului academic de Doctor Honoris Causa, disticție oferită profesorului universitar dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Cu acest prilej, academicianul Ioan Aurel Pop a făcut cadou audienței o analiză demnă de toată atenția a Țării Maramureșului

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop a fost distins cu titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Ceremonia solemnă, cea mai importantă manifestare din ultimii ani din cadrul UTCN, a fost găzduită în Aula Magna a Centrului Universitar Nord din Baia Mare. În discursul său, academicianul Ioan Aurel Pop şi-a exprimat recunoştinţa, mai întâi, pentru onorarea de a i se acorda acest titlu, mulțumindu-le colegilor de la Facultatea de Litere, de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare și, firește, de la UTCN.

„Mulțumesc pentru această onoare. Când ești onorat la tine acasă și eu sunt onorat acum la mine acasă, nu departe, e mare lucru fiindcă nimeni nu-i profet în țara lui. Colegii au făcut un gest de mare bunăvoință pe care nu o să-l primească neapărat toată lumea cu bunăvoință. Noi, la Cluj, suntem singurul centru universitar din țară care avem un consorțiu al celor șase universități de stat, acționăm împreună, gândim împreună la viitorul învățământului superior și al cetății. Prin urmare, e un titlu acordat în familie. Le mulțumesc colegilor mei de la Facultatea de Litere, de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare și, firește, de la universitatea voastră mamă”, a mărturisit academicianul Ioan Aurel Pop.

În continuare, academicianul Ioan Aurel Pop a făcut cadou audienței o analiză demnă de toată atenția a Țării Maramureșului, încă de la prima informație documentară. În esența concluziei sale, distinsul invitat a punctat grațios faptul că „Maramureșul a avut, între țările țării, un rol esențial: acela de păstrător al rânduielilor româ­nești sub stăpâniri străine și la marginea teritoriului etnic românesc, conservând cu obstinație limba, credința bizantină, conștiința latinității, costumul popular, arhitectura tradițională de lemn, adică toate caracteristicile de bază ale poporului român”.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.