Cea mai mica amenda pe care o puteti plati in acest an în trafic este de 140 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1400 de lei

Cea mai mica amenda pe care o puteti plati in acest an în trafic este de 140 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1400 de lei

 Amenzile de circulatie au crescut de la 1 ianuarie 2012, odata cu majorarea salariului minim brut pe economie de la 670 la 700 de lei. Astfel, cea mai mica amenda pe care o puteti plati in acest an este de 140 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1400 de lei. 

Vasile Birtoc, seful Politiei Rutiere Sighet ne-a declarat ca  amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului. 
In 2012, salariul minim brut a crescut la 700 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea unui punct de amenda este de 70 de lei, fata de anul trecut, cand punctul-amenda valora 67 de lei. In functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta, sanctiunile sunt ierarhizate in mai multe clase, carora le corespund un anumit numar de puncte-amenda. Cei mai multi dintre sighetenii intervievati sustin ca aceste majorari sunt corecte, iar cei care gresesc trebuie sa plateasca.
Cele mai mari amenzi prevazute de Codul Rutier pentru persoanele fizice , cele din clasa a IV-a, se aplica, potrivit art. 102 din Codul Rutier, daca circulati cu un autoturism a carui inspectie tehnica periodica (ITP) a expirat , daca transportati pe locurile din fata copii mai mici de 12 ani sau animale sau daca folositi in circulatia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.
De asemenea, cu pana la 20 de puncte-amenda (1400 de lei) pot fi sanctionati si cei care au savarsit o fapta pentru care se aplica sase puncte de penalizare, cum ar fi: refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia; conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fara a avea montata una dintre placutele cu numarul de inmatriculare ori daca placutele nu sunt fixate in locurile special destinate, depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.