Cea mai lungă eclipsă de lună din ultimul secol – un spectacol pentru sigheteni

Cea mai lungă eclipsă de lună din ultimul secol – un spectacol pentru sigheteni

In aceasta noapte a avut loc cea mai lunga eclipsa totala de luna din ultimul secol, spun specialistii. Inceputul eclipsei partiale a avut loc la ora 21:22, faza de totalitate a debutat cu o ora mai tarziu, maximul eclipsei inregistrandu-se la ora 23:12. Sfarsitul eclipsei totale a  avut loc la 2 minute dupa miezul noptii, faza de partialitate terminandu-se la 01:20. Sighetenii pasionati de astronomie au putut viziona evenimentul ieri seara la iesirea din Vadu Ize, catre Oncesti, unde profesorul Sorin Hotea a montat un telescop performant.
    O eclipsă totală de lună a avut loc ieri seara, începând cu  ora 20:24. Fenomenul a durat peste cinci ore şi a fost vizibil de pe jumătate de glob pământesc. Aproximativ 30 de sigheteni pasionati de astronomie, dar si curiosi de fenomenul neobisnuit, s-au strans, incepand cu ora 20, la iesirea din Vadu Izei catre Oncesti, pentru a vedea eclipsa. Profesorul si astronomul Sorin Hotea a pregatit in detaliu evenimentul. Acesta a montat un telescop performant prin intermediul caruia toti cei prezenti au putut sa vizioneze indeaproape fenomenul .O altă eclipsă totală de lună va mai avea loc abia peste 4 ani.
Această eclipsă face parte din seria Saros 130, fiind a 34-a eclipsă din cele 72 ale seriei. În această serie eclipsa din 15 iunie 2011 este cea de-a şasea eclipsă totală. Seria Saros 130 a început pe 10 iunie 1416 cu o eclipsă la nordul penumbrei terestre şi se va termina pe 26 iulie 2678 cu o eclipsă prin penumbra la sudul  umbrei Pământului. Seria Saros 130 de eclipse de Luna durează 1262.11 ani

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.