Ce s-a ales de zonele de agrement?

Ce s-a ales de zonele de agrement?
Vara si-a intrat oficial in drepturi si sighetenii incearca sa profite de vremea frumoasa de afara cel putin la sfarsit de saptamana. Locurile de agrement din zona municipiului nostru iti lasa insa un gust amar. Cetatenii stramba din nas cand vad gunoaie si mizerie. Uita insa ca si ei sunt responsabili de aceaste imagini dezolante.
Parcul Gradina Morii, Dealul Solovan sau Lacul Teplita sunt doar cateva din zonele, unde sighetenii prin traditie obisnuiesc sa isi petreaca sfarsitl de saptamana la un gratar impreuna cu familia si prietenii. Acestora li se alatura si turisti care si ei se opresc aici pentru picnicuri. Imaginea acestor locuri nu este insa una care sa iti incante privirea. Un astfel de loc este si Lacul Teplita sau Balta lui Nasui. Lacul are o poveste interesanta. Pentru constructia marelui combinat de prelucrare a lemnului de la Sighet, pe la inceputul anilor 1960 s-a extras de aici prin excavare o mare cantitate de prundis, ramanand nise unde s-a acumulat apa freatica. Un domn pe nume Nasui a avut ideea sa se amenajeze zona pentru agrement; bazinele deja existente au fost legate intre ele, ramanand si cateva insule, iar un parau avand apa permanenta si foarte puternica, venind din terasa inferioara a Tisei, a fost trecut prin lac, adica se varsa in lac iar la polul opus apele lacului se scurgeau in parau. Balta are o biodiversitate aparuta pe cale naturala. Numeroase plante acvatice, broaste, libelule si alte insecte acvatice. Un loc frumos, unde acum mizeria este la ea acasă, iar buruienile şi urzicile sunt în unele locuri înalte de peste un metru.
 

Sighetenii se declara nemultumiti de modul in care arata Lacul Teplita in acest moment. Spun ca dupa o zi in care a plouat nu se mai poate intra pe teren, nu exista pavaje si locul nu este iluminat. Nici unul nu spune insa ca o mare parte din vina o poarta si cetatenii, care dupa un picnic lasa in urma mormane de gunoaie. In apararea lor acestia ar putea spune ca in zona nu exista cosuri de gunoi, si le dam dreptate. Asta insa nu inseamna ca mizeriile trebuie lasate in urma.

De-a lungul timpului am incercat de nenumarare ori sa tragem un semnal de alarma catre autoritati vis a vis de cum sunt intretinute zonele de agreement. Si din pacate nu am avut parte de mare succes.  Nu vom abandona insa. Este mare pacat ca aceste locuri sa fie lasate in paragina. Pana la urma tot noi vom suferi, sighetenii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.