CE: Drogurile sintetice – o problemă din ce în ce mai serioasă

CE: Drogurile sintetice – o problemă din ce în ce mai serioasă
Comisia Europeană semnalează faptul că intrarea pe piaţă a unor noi droguri sintetice reprezintă o problemă din ce în ce mai serioasă, anul trecut Uniunea Europeană identificând 41 de substanţe psihoactive de acest gen, care imită droguri precum ecstasy sau cocaina.

  "Potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat luni, este necesar să se adopte măsuri mai stricte în Uniunea Europeană pentru a soluţionaproblema din ce în ce mai serioasă pe care o reprezintă intrarea pe piaţă a unor noi droguri sintetice. În 2010, UE a identificat un număr record de 41 de substanţe psihoactive de acest tip – care imită efectele unor droguri precum ecstasy sau cocaina şi sunt vândute legal -, faţă de doar 24 identificate în anul anterior", informează Biroul de presă al CE. Aceste droguri, care pot fi la fel de periculoase ca şi substanţele interzise, sunt vândute adesea prin intermediul internetului şi în magazine specializate. Raportul evaluează normele actuale ale UE privind combaterea noilor droguri psihoactive. Comisia intenţionează să consolideze aceste norme pentru a preveni comercializarea liberă a unor astfel de substanţe periculoase.
"Noile droguri sintetice devin disponibile pe scară largă într-un ritm fără precedent în Europa. Acestea pot fi toxice, pot provoca dependenţă şi pot produce efecte adverse pe termen lung", a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru justiţie.
În opinia oficialului european, trebuie acţionat la nivelul UE, iar copiii trebuie protejaţi. Raportul de luni evaluează mecanismul UE de gestionare a noilor substanţe psihoactive care intră pe piaţa europeană. Mecanismul, creat în 2005, prevede un sistem de formulare de alerte timpurii între statele membre ale UE cu privire la noile substanţe, evaluarea riscului lor şi posibilitatea instaurării unor măsuri de control la nivel european. Raportul constată că sistemul de alerte timpurii funcţionează bine, însă mecanismul de ansamblu a reuşit cu greu să facă faţă numărului mare de noi substanţe care intră pe piaţă. De exemplu, este uşor să se ocolească măsurile curente de control şi să se creeze noi droguri care pot fi legale, dar pot avea efecte foarte dăunătoare.  Raportul a constatat că noile substanţe psihoactive devin disponibile pe scară largă în Europa într-un ritm fără precedent. S-au raportat 115 noi substanţe de acest tip din 2005 încoace. În 2010, s-a raportat un număr record de 41 de droguri noi, faţă de 24 în 2009 şi 13 în 2008. Acestea includeau o substanţă pe bază de plante, derivaţi sintetici ai unor droguri clasice şi aşa-numitele "droguri de sinteză" (designer drugs).

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.