ACTUALIZARE: La aceasta ora, in municipiul Baia Mare se semnaleaza rafale de vant care ating viteza de peste 57 km/h

ACTUALIZARE: La aceasta ora, in municipiul Baia Mare se semnaleaza rafale de vant care ating viteza de peste 57 km/h
Instituţia Prefectului a primit  de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologică care vizează pentru judeţul Maramureş ploi torenţiale, descărcări electrice şi vijelii. Aceste fenomene meteorologice vor fi asociate şi cu căderi  de grindină. Avertizarea este valabilă în intervalul 11 iulie, ora 18.00- 12 iulie, ora 21.00. În adresă se menţionează că, în această perioadă, instabilitatea atmosferică se va accentua şi vor fi semnalate frecvente descărcări electrice intensificări ale vântului care vor lua trecător aspect de vijelie, averse, izolat torenţiale şi căderi de grindină.   
Subprefectul Gyongyike Bondi, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi pregătirea echipelor de intervenţie, dacă situaţia o va impune. De asemenea, au fost anunţaţi şi membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramureş.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă  cetăţenilor să îşi închidă ferestrele de la locuinţe şi alte categorii de construcţii.  La deplasarea în afara locuinţelor, populaţia este necesar să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol.  O atenţie deosebită trebuie acordată şi şarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţa persoanelor care trec sau se află prin acele zone sau produce pagube materiale prin avarierea sau distrugerea unor bunuri materiale ale persoanelor juridice şi fizice.
Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care se pot fi prăbuşiţi de rafalele de vânt  şi produce daune acestora. Aceeaşi sugestie este de a nu lăsa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule. În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la reţelele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă aceşti stâlpi sau firele căzute la pământ.
Populaţia este rugată să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de intensificările de vânt sau de precipitaţiile torenţiale. Turiştilor care doresc să parcurgă trasee montane li se indică să îşi anunţe prezenţa în zonă jandarmilor montani şi salvamontiştilor şi să renunţe la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi puşi în situaţia de a fi expuşi unor pericole care să le pună în primejdie viaţa. Nu se recomandă camparea corturilor în apropierea podurilor, podeţelor sau a unor văi din zonele de deal şi de munte.
Precipitaţiile de ploaie, cu caracter torenţial pot conduce la formarea de torenţi pe versanţi şi creşterea debitelor unor văi, antrenând material lemnos, deşeuri sau aluviuni care pot contribui la colmatarea podurilor sau podeţelor. În acest context, este de evitat lăsarea autovehiculelor pe podeţele aferente, din faţa gospodăriilor şi anexelor proprii. Echipe de intervenţie sunt pregătite să remedieze eventualele deficienţe care pot apărea în reţelele de furnizare a energiei electrice, apă şi canalizare, gaz şi telefonie.
Situaţia hidrometeorologică va fi monitorizată permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operaţional al ISU Maramureş şi de angajaţii din dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş.
 
Indicele de confort temperatura umezeala a (ITU) a atins, ieri dupa amiaza, pragul critic de 80 de unitati in municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.