CCR: Modificările aduse statutului poliţistului sunt constituţionale

CCR: Modificările aduse statutului poliţistului sunt constituţionale

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis joi că sunt constituţionale prevederile legii de modificare şi completare a Legii 360/2002 privind statutul poliţistului.
Judecătorii Curţii au respins cu majoritate de voturi sesizarea formulată de 111 deputaţi ai Partidului Social Democrat (PSD) şi ai Partidului Naţional Liberal (PNL) referitoare la neconstituţionalitatea modificărilor aduse statutului poliţistului.

Decizia CCR este definitivă şi obligatorie, urmând să se publice împreună cu motivarea în Monitorul Oficial.
În 2 iunie, PSD şi PNL au atacat la CCR proiectul pentru modificarea Legii privind statutul poliţistului.
"Contestăm atât elementele de procedură, cât şi pe cele de fond. Criticăm, în primul rând, faptul că la Camera Deputaţilor proiectul a fost modificat substanţial faţă de Senat, ceea ce încalcă o decizie din 2008 a CCR. Pe fond, se încalcă drepturile cetăţeanului, se creează două statute ale funcţionarilor publici, deoarece Legea 360 făcea trimitere la Legea 188. Astfel, se fac derogări şi se lasă la latitudinea unui singur om, ministrul de interne, să facă regulile jocului", a explicat atunci pentru AGERPRES liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.
În ceea ce priveşte elementele de procedură, în contestaţia Opoziţiei se menţionează că acest act normativ este viciat de neconstituţionalitate în ansamblu, deoarece adoptarea acestuia a fost realizată cu încălcarea normelor constituţionale.
"Referitor la procedura legislativă desfăşurată în Camera Deputaţilor în ceea ce priveşte adoptarea legii pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, vă învederăm faptul că procedura a fost viciată prin faptul că au fost puse în discuţie o serie de amendamente, amendamente care nu au fost analizate, în primă instanţă, de Senat", susţin semnatarii contestaţiei.AGERPRES
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.