Castelul Teleki Géza din Pribilești a fost achiziționat în patrimoniul Județului Maramureș

În Maramureș avem numeroase monumente istorice, care însă au nevoie de reabilitare și promovare. Castelul Teleki Géza din Pribilești este o clădire monument importantă pentru istoria județului nostru și pentru patrimoniul cultural al Maramureșului.
În ședința de astăzi a Consiliului Județean s-a aprobat proiectul de hotărâre pentru achiziționarea Castelului Teleki Géza din Pribilești în patrimoniul județului Maramureș, cu suma de 210.000 euro.

”Anul viitor vom depune cerere de finanțare pentru reabilitarea Castelului Teleki Géza din Pribilești, iar ulterior îl vom introduce în circuitul cultural-turistic și în circuitul muzeal al Maramureșului”, a spus președintele Consiliului județean maramureș, Ione Bogdan.

Imobilul este alcătuit din teren în suprafață de 6.727 mp, construcție Castel Teleki în suprafață construită de 589 mp și construcție anexă în suprafață construită de 296 mp.
Castelul, construit în secolul al XIX-lea, are o istorie bogată, fiind utilizat pentru prima dată ca reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Teleki Géza, fost scriitor, om politic maghiar și pentru o perioadă scurtă și ministru de interne.
În perioada 1879-1941, castelul a fost în administrarea contelui Teleki Pál, fiul lui Teleki Géza, iar în anul 1897 castelul a fost modernizat în stil eclectic și a fost supraetajat.
Ulterior, în anul 1949, imobilul a fost naționalizat, iar în timpul regimului comunist clădirea a fost folosită în diverse scopuri, fiind chiar și sediu de CAP, sală de cinema, ori depozit de cereale.

”Maramureșul are obiective turistice minunate și unice, pe care trebuie să le protejăm și să le restaurăm pentru a dezvolta cât mai mult patrimoniul cultural al județului Maramureș și, implicit, turismul în județul nostru”, a adăgat Ionel Bogdan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.