CAI BOLNAVI: Mai multe cazuri de anemie infecțioasă la cabaline au fost depistate în județ

CAI BOLNAVI: Mai multe cazuri de anemie infecțioasă la cabaline au fost depistate în județ

 În mai multe localități din județ au fost depistate cazuri de anemie infecțioasă la cabaline. Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor fac verificări în zona municipiului Sighetu Marmatiei pentru identificarea animalelor bolnave și pentru izolarea acestora. Campaniaa început în februarie și se va finaliza la sfâșitul lunii aprilie.

Până acum au fost verificate mai multe localități de pe Valea Izei, dar și Bârsana și localitățile aparținătoare. În urma acestor verificări, mai multe animale au fost depistate ca fiind anemo-pozitive. Proprietarii ale căror animale sunt diagnosticate cu anemie infecțioasă vor fi despăgubiți, iar cei care refuză să colaboreze cu reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinarevor fi sancționați.
 “În aceste zile continuă campania de identificare a cabalinelor anemo-pozitive, în continuare laboratorul DSVSA Maramureș preia probe în direcția determinării anticorpilor împotriva anemiei infecțioase. La această dată există în stoc un număr de 6 cabaline care trebuiesc ridicate și despăgubite, dintr-un total de 9800 de cabaline”, a  arătat Vasile Pop, directorul adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimetelor Maramureș.
 Deși virusul este unul extrem de periculos, nu toți proprietarii de animale doresc să colaboreze cu reprezentanții DSVSA. De aceea s-a luat legătura cu centrele locale pentru combaterea bolilor pentru prelevarea problelor într-un timp cât mai scurt.
„În cele mai multe cazuri proprietarii colaborează, dar există și oameni care nici până la această oră nu au înțeles despre necesitatea de a scoate acest virus din județ și trebuie să îi convingem. Dar pentru că acțiunea se încheie abia în luna aprilie, sperăm că până atunci să realizeze care este importanța acestei acțiuni și am convocat și centrele locale de combatere a bolilor și am responsabilizat reprezentanții primăriilor să discute cu oamenii și să reușim să identificăm animalele afectate”, a mai precizat Vasile Pop.
Deși s-au identificat mai multe cazuri de anemie infecțioasă la cabaline, reprezentanții DSVSA Maramureș au arătat că aceste focare sunt izolate și că nu există riscul să fie contaminate și alte animale. În perioada următoare se va acțiunea în Sighetu Marmației, Remeți și Giulești. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.