BOALA PORCULUI: Cum mai stăm cu pesta porcină

BOALA PORCULUI: Cum mai stăm cu pesta porcină

 Pesta porcină africană (PPA) se manifestă, în prezent, în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.

Prin aplicarea măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare în județul Satu Mare, iar unitatea de procesare a cărnii aparținând unei societăți comerciale și-a reluat activitatea, în data de 14 noiembrie. În județul Maramureș s-au înregistrat 3 focare în gospodăriile populației. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
”Din data de 26 octombrie nu mai avem niciun focar, nicio suspiciune de focar de pestă porcină africană și intrăm în incidența celor 40 de zile. Pentru Maramureș, este intervalul în care monitorizăm, avem acțiunile noastre specifice. La acel moment, după cele 40 de zile, vom decide care este conduita de urmat mai departe. Suntem pe subiect”, a declarat directorul adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop. 
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de siguranță, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. 
”În acest moment, la Maramureș, pentru simplu fapt că boala a fost adusă dintr-un județ, dintr-o zonă contaminată și ancheta epidemiologică ne confirmă acest fapt, nu este cazul să sacrificăm porcii preventiv. Nu este un motiv ca cetățenii să își taie porcii acum, în acest moment, și să îi mănânce congelați de Crăciun. Am prefera să mâncăm porcii cum se mănâncă de Crăciun, proaspeți, nu să îi mâncăm congelați. Pentru că și dacă ar fi să fie congelat în congelator, într-o situați extremă, colectăm din congelatoare tot pentru că există riscul ca aceste pungi cu carne să ia calea Occidentului, să ia calea altor județe care sunt libere în acest moment și prin simpla atingere sau ajungerea unei bucăți de carne în hrana porcilor sănătoși din alte județe care nu au boala, să transmită boala. Toată carnea e contaminată în situația în care am sacrifica un porc bolnav și nu am raporta semnele medicului veterinar”, a mai precizat director adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop. 
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.