Biserica Ortodoxă ii prăznuieşte maine, 21 mai, pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Biserica Ortodoxă ii prăznuieşte maine, 21 mai,  pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Biserica Ortodoxa ii praznuieste maine, 21 mai,  pe Sfintii Imparati Constantin si Elena. Maine la Budesti va fi sarbatorit hramul bisericii care este inchinat celor doi sfinti.
Constantin cel Mare, imparat roman, a devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: (prin acest semn vei birui). Imparatul va insemna toate steagurile armatei sale cu semnul sfintei cruci si va intra biruitor in Roma. Prin Edictul de la Milano (313) a acordat libertatea de cult a crestinismului, acesta devenind religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare.
Imparatul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri, invatatura lui Arie a fost condamnata si s-a adoptat formula ca Fiul lui Dumnezeu este de o fiinta cu Tatal si deci, din veci cu El. La sinod au fost alcatuite si primele 7 articole ale Simbolului de credinta (Crezul), a fost  fixata data Pastilor (prima duminica dupa luna plina, dupa echinoctiul de primavara) si s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericeasca.
Sfantul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de catre episcopul Eusebiu de Cezareea. A murit la scurt timp in Nicomidia si a fost inmormntat in Constantinopol, in biserica ctitorita de el.
Flavia Iulia Helena s-a nascut in provincia Bitinia. In anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus, la indemnul imparatului Diocletian, divorteaza de imparateasa Elena. Acesta nu se recasatoreste, ci traieste departe de atentia publica, dar aproape de fiul sau. A reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. Potrivit traditiei, in urma sapaturilor s-au gasit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost rastignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins cu Crucea Domnului.
Imparateasa Elena a zidit  Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.
 Manastirea ,,Sfintii Imparati Constantin si Elena din comuna Budesti, judetul Maramures isi serbeaza maine hramul. Pentru evenimentul religios sunt asteptati sute de maramureseni care an de an vin sa participe la sfanta liturghie inchinata celor doi sfinti. Piatra de temelie a acestei manastirii a fost pusa in anul 1994, iar biserica asezamantului monahal a fost sfintita in 1998.
Numele Constantin este de origine latina si vine de la constans, constantis ("constant", "ferm").
Elena – Stravechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. helane ("torta", "faclie", dar si "foc sacru", la sarbatorile numite Heleneia, dedicate zeitei Artemis), iar de altii prin gr. hele ("lumina arzatoare a soarelui").

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.