Batranii satului Călineşti isi aduc aminte cu nostalgie de frumoasele traditii legate de sarbatoarea Bobotezei, cand umblau la colindat parca mai ceva ca la Craciun

Batranii satului Călineşti isi aduc aminte cu nostalgie de frumoasele traditii legate de sarbatoarea Bobotezei, cand umblau la colindat parca mai ceva ca la Craciun

 Spre deosebire de zonele urbane, acolo unde există unele familii care refuză să le fie sfinţite casele, la ţară nici nu se pune problema de aşa ceva. Tradiţia este păstrată şi în comuna Calinesti, acolo unde preotul este aşteptat întotdeauna pe 6 ianuarie cu bucurie, iar casa este pregătită şi ea de marea sărbătoare. 

Încă din seara zilei de 5 ianuarie, încăperile au început să fie puse la punct pentru marele eveniment de a doua zi. Astfel, de la primele ore ale zilei de 6 ianuarie, preotul a pornit din casă în casă pentru a-i binecuvânta pe oameni şi pentru a le sfinţi locuinţele. Suntem bucuroşi că vine, ne pregătim de fiecare dată cum se cuvine, îl aşteptăm cu cozonaci, prăjitură, un pahar de vin, pentru că este un obicei foarte important acesta de a sfinţi casa, aspus una dintre localnicele pentru care acest obicei reprezintă cel mai important moment al începutului de an. Preotul păşeşte în locuinţele oamenilor cu cântarea "În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat", după care preotul sfinţeşte încăperile din casă cu busuioc muiat în apa sfinţită în timp ce rosteşte cuvintele "Sfinţesc, Doamne, casa aceasta, în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin". La final, membrii respectivei familii sărută crucea în timp ce preotul îi sfinţeşte şi pe ei cu busuioc şi apă sfinţită.
Batranii satului isi aduc aminte cu nostalgie de frumoasele traditii legate de sarbatoarea Bobotezei, cand umblau la colindat parca mai ceva ca la Craciun.
Comuna Călineşti este situată în partea de nord a judeţului Maramureş, în depresiunea Maramureşului, pe valea Cosăului şi respectiv valea Veleniului. Colectivitatea umană răspândită pe teritoriul comunei Călineşti, în cele trei localităţi, o populaţie în întregime româna, este atestată documentar, potrivit documentelor din "Istoria Maramureşului" – începând cu anul 1381.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.