Baia Mare: Ziua României, marcată printr-un ceremonial solemn la Monumentul Ostaşului Român

Baia Mare: Ziua României, marcată printr-un ceremonial solemn la Monumentul Ostaşului Român

Un ceremonial militar şi religios dedicat aniversării Zilei Naţionale a României a avut loc în această dimineaţă în municipiul Baia Mare. Autorităţile locale şi judeţene, oameni politici, reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi veterani de război au sărbătorit ziua de 1 decembrie prin rostirea mai multor alocuţiuni despre semnificaţia acestei zile şi prin depunere de flori la Monumentul Ostaşului Român.

Printre fulgi de zăpadă, cele mai reprezentative personalităţi ale judeţului s-au reunit în această dimineaţă în faţa Monumentului Ostaşului Român pentru a marca Ziua Naţională a României aşa cum se cuvine. După salutarea drapelului de luptă şi intonarea Imnului Naţional, autorităţile locale şi judeţene au rostit alocuţiuni despre importanţa şi semnificaţia acestei zile în care cu toţii trebuie să fim mândri că suntem români. "Unitate, libertate şi democraţie – sunt valorile fundamentale consfiinţite de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia. Un an peste cei 93 de ani care au trecut de la acest moment de cotitură în istoria neamului nostru, când voinţa politică s-a contopit cu voinţa naţiunii, ne dovedeşte că triunghiul valorilor pe care s-a ridicat România modernă este acum mai actual ca oricând", a evidenţiat Sandu Pocol, prefectul judeţului Maramureş. "După 1989, 1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României. Această zi ne obligă aşadar să privim cu mare responsabilitate moştenirea lăsată de cei care s-au sacrificat. Noi, maramureşenii, suntem români cu multă credinţă în suflet, suntem gazde bune şi primitoare. Ne iubim aproapele şi ţara. Maramureşenii sunt harnici, deştepţi, frumoşi, au demnitate dar mai ales suntem autentici", a arătat Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş. "Deşi în lunga noastră istorie, nimic nu a fost dat fără luptă, fără sacrifiu, la 1 Decembrie 1918 românii au demonstrat că nu sunt victime ale istoriei ci făuritorii ei. Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 a fost înainte de toate o mare construcţie. A fost urmarea firească a dezvoltării conştiinţei de neam pe baza originii comune a poporului şi a limbii, a comunităţii etnice, pe baza legăturii culturale şi economice", a rostit Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

Ceremonialul militar şi religios s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori şi cu defilarea detaşamentului de onoare şi a fanfarei militare.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.