Baia Mare: ZIUA PROBAŢIUNII – Serviciul de Probaţiune are, sub supraveghere, peste 250 de persoane

Baia Mare: ZIUA PROBAŢIUNII – Serviciul de Probaţiune are, sub supraveghere, peste 250 de persoane

Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Maramureş împlineşte astăzi 11 ani de activitate. Consilierii acestui serviciu susţin că, de-a lungul timpului, s-a înregistrat o creştere constantă a activităţii în domeniul probaţiunii.

Serviciile de probaţiune sunt organe specializate, aflate sub autoritatea Ministerului Justiţiei, care sprijină organele judiciare în înfăptuirea actului de justiţie, prin întocmirea unor referate de evaluare cu privire la învinuiţi şi inculpaţi. De asemenea, organele judiciare mai sunt sprijinite şi prin supravegherea modului în care persoanele condamnate la pedeaspa închisorii cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi minorii sancţionaţi cu măsura educativă a libertăţii supravegheate respectă obligaţiile impuse de către instanţă în sarcina lor, pe durata termenului de încercare. "Pe lângă încercarea de a corija comportamentul persoanelor care execută o pedeapsă în comunitate, prin activitatea desfăşurată de către Serviciul de Prabaţiune se asigură şi creşterea siguranţei publice, acţionându-se în vederea scăderii riscului de recidivă a persoanelor aflate în supraveghere", a declarat Lavinia Sabău, consilier de probaţiune.

Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Maramureş are, în momentul de faţă, în supraveghere, peste 250 de persoane. Totodată, de la începutul anului până în prezent, au fost întocmite peste 100 de referate de evaluare cu privire la învinuiţi şi inculpaţi. Consilierii serviciului susţin că reintegrarea acestor persoane în societate reprezintă un proces dificil. "Este un proces dificil pentru că trebuie să ţinem cont de nevoile criminogene evaluate cu privire la persoanele respective şi trebuie acţionat asupra lor. Doar aşa se poate reduce riscul ca acea persoană să mai comită o infracţiune. De cele mai multe ori, din păcate, aceste nevoi criminogene sunt nevoi sociale: lipsa unui loc de muncă, a unei locuinţe adecvate. În cazul minorilor există situaţii în care aceştia nu beneiciază la nivel familial de o educaţie corespunzătoare, însă, cu sprijinul partenerilor locali, de cele mai multe ori se reuşeşte o intervenţie asupra acestor nevoi astfel încât să se reducă riscul de recidivă", a adăugat Lavinia Sabău.

Serviciul de Probaţiune are sub supraveghere şi minori sancţionaţi cu măsura educativă a libertăţii supravegheate, ponderea lor fiind mai mică decât cea a persoanelor majore aflate în supraveghere. În general, pe durata de un an a termenului de încercare, acestor minori li se impune desfăşurarea unui număr de ore de activitate neremunerată într-o instituţie de inters public, monitorizată de un consilier de probaţiune.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.