Baia Mare: Vanzarea ambulanta temporara a produselor agroalimentare va deveni, in sfarsit, legala

Baia Mare: Vanzarea ambulanta temporara a produselor agroalimentare va deveni, in sfarsit, legala

Vanzarea ambulanta temporara a produselor agroalimentare devine legala incepand de maine. Douazeci de consilieri locali baimareni au votat astazi proiectul de hotarare privind aprobarea vanzarii ambulante temporare de pepene, porumb si castane in zonele publice din municipiu.

De asemenea, au fost stabilite mai multe perioade corespunzatoare vanzarii acestor produse. Astfel, pepenii se vor putea vinde legal incepand de maine si pana in 15 septembrie, castanele in perioada 1 septembrie – 30 noiembrie iar comertul cu porumb se va putea desfasura tot incepand de maine si pana in 30 noiembrie.

La ora actuala, toti comerciantii care vand lubenita pe spatiul public fara autorizatie vor trebui sa depuna la Primaria Baia Mare cereri pentru comertul stradal pana in data de 20 iulie cel tarziu. In caz contrar, acestia nu isi vor mai putea vinde marfa in zonele publice din municipiu. Conform proiectului de hotarare, locul de vanzare pentru lebenita trebuie sa fie acoperit, dotat cu postament mobil. Mai mult, acesta trebuie sa fie realizat din lemn si delimitat prin imprejmuire mobila din lemn sau plante ornamentale. Chiria datorata pentru terenul ocupat de amplasament va fi de 5 lei/mp/zi pentru comertul cu lubenita, 10 lei/mp/zi pentru comertul cu castane si 8 lei/mp/zi pentru comertul cu porumb. De asemenea, comertul se va putea desfasura, la cererea comerciantilor interesati, in baza dovezii de detinere a unui drept de folosinta asupra terenului afectat de comert si in baza acordului de comert obtinut de la Serviciul Comercial. Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a mentionat in cadrul sedintei de Consiliu Local faptul ca la Serviciul Comercial se vor putea depune solicitari pentru mai multe amplasamente.

Directia Sanitar Veterinara Maramures va fi responsabila de verificarea comerciantilor si modul in care acestia isi vand marfa. Suprafata minima utilizata pentru comercializarea de castane si porumb este de 2 mp iar pentru comercializarea de lubenita, este de maxim 14 mp. Pentru ca lucrurile sa intre in normalitate si nimeni sa nu mai practice comert stradal fara autorizatii, Primaria Baia Mare si-a pus in plan sa realizeze pana la sfarsitul anului un regulament pentru vanzarea ambulanta temporara a produselor agroalimentare.

Comercializarea ocazionala a pepenelui verde, a porumbului si a castanelor fara obtinerea acordului de comert sau cu nerespectarea acordului obtinut constituie contraventie si se sanctioneaza de catre Politia Locala cu amenda de la 500 la 1.000 lei pentru persoanele fizice si cu amenda de la 2.000 la 2.500 lei pentru persoane juridice. In functie de situatie, comerciantii mai pot fi sanctionati contraventional complementar, prin confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii. Plata amenzii se va face la casieria Directiei Venituri din cadrul Primariei Municipiului Baia Mare precum si la C.E.C. sau la oficiile postale din Baia Mare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.