Baia Mare: Un balizaj de 1,2 milioane de euro a fost inaugurat ieri seară la Aeroportul Baia Mare

Baia Mare: Un balizaj de 1,2 milioane de euro a fost inaugurat ieri seară la Aeroportul Baia Mare

Un balizaj de categoria a II-a a fost inaugurat ieri seară la Aeroportul Baia Mare. Instalaţia de lumini, care este una dintre cele mai performante din ţară, va deschide noi oportunităţi de colaborare cu operatorii internaţionali de transport aerian.

Dacă tragem linie şi analizăm activitatea şi investiţiile la Aeroportul Baia Mare, putem spune că 2011 a fost un an propice pentru dezvoltarea serviciilor necesare traficului aerian în zonă. După renovarea clădirii aeroportului care iniţial arăta ca o autogară părăsită, a venit rândul altor investiţii care să ajute la modernizarea lui. Ieri seară, la Aeroportul Baia Mare a fost inaugurat unul dintre cele mai moderne sisteme de balizaj din ţară. Înainte însă de inaugurarea lui, conducerea aeroportului a prezentat câteva imagini cu acest balizaj, filmate chiar de la bordul unei aeronave. "Am încercat în câteva zile să îl testăm, să vedem cu merge, să vedem reacţiile piloţilor, să vedem ce se întâmplă. Ne spuneau piloţii că este cel mai modern din ţară şi s-au simţit foarte bine venind la noi la Baia Mare. În prima seară când l-am pornit am anunţat piloţii şi le-am spus că avem un balizaj nou, să fie pregătiţi dar chiar dacă l-au văzut de sus, în momentul în care se apropiau de Baia Mare mi-au spus că au luat hărţile să vadă dacă nu cumva au depăşit graniţa ţării şi sunt în altă ţară, cumva pe alt aeroport. În condiţiile în care până acum aveam un balizaj de tip non-standard, nu s-ar fi putut ateriza la Baia Mare. Foarte mulţi ne întrebau dacă aterizează avionul, de ce nu aterizează, de ce nu poate pune roţile jos. Aceste întrebări DE CE pot să îşi găsească un răspuns prin ceea ce facem astăzi aici", a declarat directorul general al Aeroportului Baia Mare, Mihai Pătraşcu.

Semnalizarea aeroportului se va ridica la standarde înalte abia de la anul, când Aeroportul Baia Mare va fi dotat cu un sistem ILS, care va permite ghidarea avioanelor pe timp de ceaţă. "Sistemul ILS, Instrumental Landing System, va fi montat în martie. El a fost achiziţionat de ROMATSA şi întreaga sumă de 800.000 de euro o să fie investită aici, în martie, ca ILS-ul să funcţioneze împreună cu balizajul. Semnalizarea acestui aeroport o să se ridice la standardele obişnuite, la fel cum e şi la Otopeni. Felicitările mele", a punctat Alexandru Nazăre, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Realizarea acestei investiţii în valoare de 1,2 milioane de euro a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş şi a Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.